Reclamen al govern britànic que demani perdó als 49.000 homes condemnats per ser homosexuals
Els actors Benedict Cumberbatch i Stephen Fry envien una carta al govern i els ducs de Cambride per reclamar-los que demanin perdó, en la majoria de casos de forma pòstuma, als 49.000 homes condemnats per ser homosexuals
LondresD'Anglaterra sempre es diu que és un país amb molts segles de democràcia. Però aquesta democràcia ha estat, en molts casos, més teòrica que real. Tot i el règim parlamentari, els ciutadans britànics no han estat considerats iguals fins a èpoques molt recents. Fins a finals del segle XIX els treballadors no tenien els mateixos drets que els propietaris benestants, i les dones van haver d'esperar al segle XX per tenir els mateixos drets que els homes. Però hi ha un col·lectiu que ha hagut d'esperar encara més: el dels homosexuals.
No va ser fins fa uns mesos que una llei va permetre als homosexuals contreure matrimoni, un dret fins aleshores limitat als heterosexuals. Però és que fins al 1969 un home podia anar a la presó pel simple fet de ser homosexual. N'hi va haver prou amb la sospita d'un veí, si es denunciava a la policia, perquè molts homes fossin empresonats per homosexuals. 49.000 persones van viure la ignomínia de ser detingudes i jutjades. La igualtat de drets, que ha servit per a les noves generacions, ha oblidat aquests homes i dones, als quals mai ningú ha demanat perdó.
Una petició de perdó que podria ser a prop si prospera la demanda dels actors britànics Benedict Cumberbatch i Stephen Fry. Tots dos han signat una carta oberta adreçada al govern de Cameron per reclamar-li que demani perdó, en la majoria de casos de forma pòstuma, a aquestes desenes de milers d'homes. La carta ha estat signada entre d'altres pels familiars d'Alan Turing, el conegut codificador de la II Guerra Mundial. Justament, Cumberbatch interpreta en la pel·lícula 'The Imitation Game' Alan Turing, que el 1954 es va suïcidar, dos anys després d'haver sigut condemnat per "indecència greu".
L'any 2013 la reina Elisabet II va concedir a Turing el perdó, quatre anys després que l'aleshores primer ministre britànic laborista, Gordon Brown, demanés "disculpes" per la forma com Alan Turing va ser tractat en el seu dia. Però, i tota la resta de condemnats? La campanya de Camberbatch i Fry vol que aquest acte de restitució arribi a tots els condemnats per casos similars. "Depèn dels joves líders d'avui, inclosos els ducs de Cambridge, reconèixer aquesta taca en la nostra història i no permetre que es mantingui", diu la carta, que qualifica Turing com "un dels grans herois del segle XX" per haver ajudat a descodificar la màquina Enigma, utilitzada pels nazis en la II Guerra Mundial.
"La petició de disculpes i perdó a Alan Turing és benvinguda però s'ignora els 49.000 homes que van ser condemnats en virtut de la mateixa llei, molts dels quals es van suïcidar", afegeix la carta, que estima que uns 15.000 processats encara viuen.