Societat 26/06/2023

Hortènsia, estramoni i ficus: plantes que ajuden a reduir la calor (però que són tòxiques)

Algunes espècies ajuden a baixar la temperatura de les llars, però, per exemple, poden provocar intoxicacions greus a cans i moixos

2 min
Flors d'una hortènsia

PalmaL'estiu ja és aquí i són moltes les persones les que gaudeixen de tenir plantes al jardí, al balcó o a l'interior de les seves llars. La raó principal és la seva bellesa, i és que plantes com les petúnies, els geranis, els hibiscus i els clavells, entre d'altres, floreixen a l'estiu. A més, amb l'arribada de la calor, que previsiblement anirà a més, són aliades útils per refrescar les llars. El procés pel qual ho fan és senzill, i es coneix com a transpiració. Les plantes absorbeixen la calor, evaporen l'aigua i, així, aconsegueixen baixar la temperatura de l'aire que les envolta.

Malgrat tot, cal tenir en compte que algunes plantes poden resultar perilloses per als animals o també per a les persones, en diferents graus d'intensitat. A continuació, se'n presenten alguns exemples:

Hortènsia

El consum de les seves fulles produeix efectes equivalents a prendre cianur. Ara bé, cal consumir-ne moltes perquè arribi a ser perillós.

Baladre

És una de les plantes més verinoses que existeixen. Si la consumeixes, demana ajuda. Pot provocar vòmits, diarrea, taquicàrdies o convulsions. I en casos extrems, la mort.

Aloe vera

La planta curativa per excel·lència. Molt útil per combatre les cremades solars a la pell, tan habituals a l'estiu després de llargues jornades de platja. Però molt perillosa per als cans i moixos, als quals pot provocar intoxicacions greus.

Estramoni

És un arbust que creix a qualsevol banda, amb flors amb forma de trompeta. Una vegada la flor ha estat fecundada, emergeix una càpsula amb punxes, a l'interior de les quals hi ha les llavors, que són tòxiques.

Ficus

Un contacte lleuger amb aquesta planta provoca dermatitis, i en cas de contacte més estret, pot originar picor als ulls i tossina.

stats