Salut

Més casos de suïcidi i demència per la calor i la contaminació

Investigadors catalans recullen tota l'evidència que relaciona pol·lució i salut mental en una gran metaanàlisi

3 min
La central elèctrica de Belchatow, a Polònia, en una imatge d'arxiu

BarcelonaEl canvi climàtic i la contaminació impacten de ple en la salut de les persones: se sap que incrementen el risc de patologies com el càncer i els problemes cardiorespiratoris, però també tenen efectes nocius sobre la salut mental. Amb tot, fins ara no s'havia fet una anàlisi completa sobre aquesta relació. Investigadors de l'Hospital Clínic i l'Institut d'Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (Idibaps) han revisat les evidències que vinculen canvi climàtic i contaminació atmosfèrica amb salut mental per "treure'n conclusions sòlides" i dilluns han publicat els resultats a la revista World Psychiatry. Segons l'informe, l'escalfament global pot haver incrementat un 5% els casos de suïcidi, una xifra estimada que es preveu que arribi al 7% al 2050. També relacionen la crisi climàtica amb un augment dels comportaments suïcides, com ideacions i autolesions, i de les hospitalitzacions per aquest motiu, així com amb més risc de patir demència o deteriorament cognitiu.

Segons l'Organització Mundial de la Salut (OMS), l'emergència climàtica "és l'amenaça per a la salut més gran que afronta la humanitat". Ara els investigadors catalans aporten noves dades que avalen l'alerta de l'autoritat sanitària i urgeixen a desplegar iniciatives mundials per lluitar-hi. Per exemple, conclouen que l'exposició a partícules contaminants de combustibles fòssils i activitats industrials durant el segon trimestre de l'embaràs incrementa el risc de depressió postpart. I que l'exposició a alts nivells de diòxid de sofre, que prové de la combustió de petroli i altres combustibles sòlids en la indústria, augmenta les possibilitats de recaiguda de les persones amb esquizofrènia.

Per al cap del servei de psiquiatria i psicologia de l'Hospital Clínic, Eduard Vieta, les conclusions són un "crit d'alerta" i demostren l'impacte que té la contaminació sobre la salut mental de la ciutadania, més enllà de les conseqüències més evidents que té sobre la salut física, com les patologies pulmonars i cardíaques. L'especialista veu especialment preocupant les associacions "molt clares" que han trobat entre els pics de temperatura i l'augment de suïcidis, per la qual cosa creu que a mesura que hi hagi més episodis de calor extrema també augmentaran les conductes lesives, si bé ha matisat que aquest tipus de problema de salut mental és multifactorial. "Nosaltres afegim un factor més que fins ara no era visible", conclou.

Dissolvents i demència

Entre les conclusions d'aquesta metaanàlisi destaquen també que l'exposició a dissolvents com el toluè, que s'utilitza en pintures, esmalts, vernissos i adhesius, es pot relacionar amb una incidència més alta de casos de demència i deteriorament cognitiu. "L'ús d'aquests dissolvents planteja riscos greus per a la salut, sobretot en països de renda baixa o mitjana, on les alternatives a aquests materials tan econòmics són difícils de trobar per a la construcció o la fabricació", assegura l'investigador de l'Idibaps i coautor de l'estudi Michele De Prisco.

Es tracta de productes que s'utilitzen a tot el món, per la qual cosa els autors preveuen que les emissions d'aquests contaminants es duplicaran al 2030 i adverteixen tant del seu risc ambiental com del greu impacte que tenen en la salut mental de la ciutadania. Vieta explica que aquesta és l'associació més evident que han trobat fent aquesta metaanàlisi i ara creu que cal continuar treballant per identificar els factors que hi ha rere l'increment d'altres problemes de salut mental que han associat amb la contaminació. "Tenim hipòtesis i mecanismes teòrics i ara el que farem serà estudiar-los per entendre millor tot el que hem trobat", conclou.

stats