Indemnització milionària per al Luca, el nen que va quedar paraplègic en una operació "senzilla" al Sant Joan de Déu
La família arriba a un acord amb el CatSalut que "no compensa" el patiment dels últims quatre anys
BarcelonaEl segon fill de la Carla, el Luca, va néixer sa, però els seus pares es van adonar que tenia una petita malformació als genitals: un dels seus testicles no havia baixat com s'espera a partir dels sis mesos de vida. Després de celebrar el primer aniversari del menut, els pares el van dur a l'Hospital Sant Joan de Déu perquè l'operessin d'aquesta disfunció, "una operació senzilla i ambulatòria" que havia de permetre baixar el testicle dins de l'escrot. Un "cúmul d'errors", però, va obligar el Luca a ingressar al centre, primer a la unitat de cures intensives (UCI) i després a planta. Tot i que l'operació va anar bé, la criatura va sortir de l'hospital tres mesos després amb una paraplegia completa. Necessitaria cadira de rodes de per vida per una complicació mèdica. Quatre anys després, l'asseguradora del Servei Català de la Salut (CatSalut) ha indemnitzat la família amb 1,5 milions d'euros; una quantitat que tant la Carla com l'Oscar, el seu pare, coincideixen que "no compensa res".
Després de l'operació de testicle, el Luca va començar a tenir febre i els pares el van portar d'urgències a l'hospital. A l'empitjorar, els professionals el van ingressar a l'UCI amb un diagnòstic compatible amb sèpsia, que és una infecció generalitzada al cos, i no va ser fins al cap d'una setmana que els metges van detectar que tenia una pel·lícula de pus que li obstruïa la medul·la. Va ser la mare qui va alertar als professionals perquè va detectar un bony vermell a l'esquena, concretament a la zona on set dies abans li havien fet la punció per a l'anestèsia. Segons l’associació El Defensor del Pacient, quan els professionals del centre li van posar l'anestèsia, li van inocular un bacteri d’origen intestinal (E. Coli) i, a més, va haver-hi un retard diagnòstic de la infecció un cop ja estava a l’UCI.
El Luca es va haver d'operar d'urgència per la infecció a la columna perquè feia sis dies que tenia la medul·la oprimida. La conseqüència d'aquesta problemàtica el va deixar paraplègic de per vida i, a més, la infecció que tenia li va provocar una acumulació d'una quantitat excessiva de líquid cefalorraquidi al cervell, que es coneix com a hidrocefàlia. Ara el Luca ha de portar una vàlvula al cervell per drenar l'acumulació de líquid.
El Luca ara té cinc anys i mig i té dependència absoluta d'una tercera persona: no controla els esfínters i necessita sondatges cada tres hores. L'Oscar ha deixat de treballar per ajudar el seu fill: a més de necessitar ajuda per coses bàsiques, com anar al lavabo, té moltes complicacions respiratòries; quan té un refredat, habitualment acaba en bronquitis i ha d'anar amb regularitat al pneumòleg i a l'uròleg. Els pares el continuen portant a l'Hospital Sant Joan de Déu per fer-li els controls rutinaris i proven de "fer-li la vida més fàcil" tot i que la paraplegia no té cura, explica a l'ARA l'Oscar.
Pactar per rebre la indemnització
L’advocada de la família, Luisa Blanco, ha explicat que el desembre passat van arribar a un acord amb l'asseguradora del CatSalut i finalment no aniran a judici, que estava previst per aquest gener. "Hem hagut de pactar", reconeix l'Oscar, que ha remarcat que ho han fet perquè els tractaments i les necessitats del Luca són cars i no podien allargar més el litigi. De fet, quan van iniciar el procediment, van trobar moltes dificultats per contractar un perit mèdic que acredités la situació del seu fill. "Al ser un hospital tan gran, ningú volia mullar-se", lamenta.
Finalment, l'asseguradora del CatSalut i els pares del nen han arribat a un acord i la família rebrà 1,5 milions d'euros. Així i tot, l'advocada ha criticat a l'asseguradora per no "assumir-ne la responsabilitat" i ha defensat que aquests procediments judicials s'haurien d'evitar. Fonts de l'Hospital Sant Joan de Déu consultades per l'ARA han lamentat el cas, però han remarcat que "no s'ha demostrat cap mena de negligència mèdica" per part dels professionals del centre. Les mateixes fonts han argumentat que en qualsevol pràctica clínica es poden derivar danys i complicacions, però que es donen de manera molt infreqüent.
El Luca ara va a l'escola Jaume I de Barcelona. La família va demanar al CatSalut que un professional els ajudés amb els sondatges per evitar que el pare anés cada dia al centre a assistir-lo, però no se'n van sortir. Ara, finalment han trobat una solució: els professors es van oferir a fer-los si l'Oscar els ho ensenyava i ara són ells qui ajuden el nen mentre és al centre. La Carla explica que vol continuar lluitant perquè el Luca sigui feliç i admet que, més enllà dels problemes de salut que pateix, i que no poden evitar, els preocupa l'exclusió social que pugui patir.