Els hospitals illencs deixen de fer PCR a tots els pacients que hi ingressen
A partir d'ara, només es faran proves diagnòstiques en "situacions específiques"
PalmaEls hospitals públics de les Balears deixaran de fer proves diagnòstiques de covid-19 a tots els pacients que hi ingressin, segons ha informat aquest dimarts la Conselleria de Salut. Així, en lloc de fer cribratges sistemàtics es faran PCR "en situacions específiques" per tal de protegir pacients vulnerables, "segons el risc epidemiològic o clínic de cada pacient".
Fins ara, es feia una prova diagnòstica per detectar el covid-19 a totes les persones abans que hi ingressassin i a tots els pacients que tenien programada una cirurgia major ambulatòria. Segons Salut, el canvi del protocol, que s'adapta a la darrera actualització de l'estratègia estatal de control del covid-19, es modificarà "de manera progressiva".
Primerament, els professionals valoraran la situació clínica del pacient, i indicaran la prova si presenten símptomes compatibles amb el covid-19, són contactes estrets de positius en els darrers set dies o venen d'una residència. Si no és cap d'aquests casos, es farà una PCR abans d'un ingrés de mitjana i llarga durada a pacients immunodeprimits o amb altres condicions d'alt risc i abans d'una intervenció de cirurgia major, segons "la gravetat de la intervenció i l'estat físic de la persona". També es podran fer proves, sota criteri dels professionals, en algunes situacions com l'ingrés d'una persona en una habitació on hi hagi una persona amb immunosupressió, morbiditat alta o no estigui vacunada.
La modificació del protocol ha estat elaborada per l’Oficina de Qualitat del Servei de Salut, ievisada per la Direcció d’Assistència Sanitària del Servei de Salut de les Illes Balears, i té el consens de totes les gerències hospitalàries, ha assegurat la Conselleria.
Operacions suspeses per covid
Els hospitals han hagut de suspendre operacions i consultes darrerament perquè els pacients eren positius en covid-19. Per exemple, fonts de Son Espases expliquen que sobretot ha afectat les intervencions a infants. Per la seva banda, fonts de l'hospital de Son Llàtzer detallen que també han de cancel·lar operacions per aquest motiu, però se substitueixen per un altre pacient.
Quant a les infeccions entre els professionals, fonts de l'IB-Salut afirmen que, aproximadament, hi ha el 4,8% (886 casos) dels sanitaris illencs positius (i, per tant, fent aïllament). Son Espases té totes les àrees "amb algun professional contagiat" però "sense molt d'impacte". I Son Llàtzer té, ara com ara, 70 treballadors de baixa. Tots dos centres hospitalaris asseguren que les cancel·lacions per infeccions entre sanitaris són puntuals i anecdòtiques.
En habitacions separades
La Conselleria aclareix que persones positives en coronavirus que ingressen per motius diferents del virus i són asimptomàtiques o amb simptomatologia lleu poden ser ateses a les unitats especialitzades. D'altra banda, nega que els pacients positius estiguin "en cap cas" compartint habitacions amb persones que no estan infectades. "Aquestes resten aïllades fins que s'obté una prova negativa o una PCR de càrrega viral baixa".