PANDÈMIA COVID-19
Societat21/03/2020

Hospitals es plantegen reutilitzar les mascaretes

Davant l’escassetat de material de protecció del coronavirus, han sorgit iniciatives ciutadanes per fabricar productes de manera casolana

J. G. / K.o. / A. T. / M. F.
i J. G. / K.o. / A. T. / M. F.

PalmaLa manca de material sanitari ha esdevingut una realitat a les Balears. Segons han explicat fonts sanitàries d’Atenció Primària de Mallorca a l’ARA Balears, davant aquesta situació, hi ha caps de la Unitat d’Infecciosos que s’estan plantejant reciclar mascaretes quirúrgiques i mascaretes antivirus FFP2, després de passar per un procés d’esterilització, perquè “no hi ha material”. De moment, ja s’han donat ordres als metges, als quals s’ha dit que estan obligats a separar-les en una bossa després de ser utilitzades als hospitals i als centres de salut, ja que no tenen “prou mascaretes”. D’altra banda, les mateixes fonts expliquen que també existeix la possibilitat de fabricar-les de manera casolana, però diuen que aquesta opció comporta el risc que qui les faci pugui tenir el virus. “Si no en tenim d’altres, ens les posarem”, afirmen.

Ara bé, la seva principal preocupació és la manca de tubs per als respiradors. “El problema és que se’n varen utilitzar tants a la Xina i a Itàlia que no n’hi ha estoc”, assenyalen les mateixes fonts amb preocupació. Quant a bates, no en perceben tanta mancança, malgrat que no en sobren. De fet, són els mateixos sanitaris els que les han de rentar a casa a 60 graus.

Cargando
No hay anuncios

El desabastiment de material afecta a hores d’ara tot el sector sanitari. Les mascaretes i els hidrogels ja varen començar a escassejar a finals de febrer a les farmàcies de Palma, on tenen llistes d’espera de més de 200 persones. I hi ha centres de salut, com el PAC de l’Arenal de Llucmajor, que han patit el robatori de diverses mascaretes. L’autor del delicte, un home de 33 anys, va ser detingut per la Policia Nacional el passat divendres.

Una distribució “equitativa”

Hi ha comunitats amb molts més casos d’infectats que les Balears. La presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera, va insistir la setmana passada que el repartiment de material està centralitzat a Madrid pel Ministeri de Sanitat per tal de “garantir l’equitat” i va recordar que el ministre Salvador Illa va indicar que el material s’envia “on faci més falta”.

Cargando
No hay anuncios

Per la seva banda, la consellera de Salut de les Balears, Patrícia Gómez, va admetre que els darrers dies no havien rebut el material que esperaven, sinó “menys”. En qualsevol cas, Gómez va reiterar que aquests productes no s’han d’utilitzar si no és necessari, per tal d’assegurar que els professionals en tinguin a bastament. “Veig pel carrer moltes persones que van amb mascaretes, mentre que els sanitaris que les necessiten no les tindran”, va criticar. També insistí que s’ha de saber utilitzar el material perquè “es contamina amb facilitat”, per això informen “constantment” els professionals de com s’ha de posar i llevar.

En aquest sentit, el president de la Comissió de Malalties Infeccioses de l’Hospital de Manacor, Xavier Mesquida, assenyalà que hi ha mascaretes i material, però no saben “quan arribarà la pròxima comanda”, i per això estalvien tot el que poden. Mesquida va remarcar que hi ha una crisi mundial i que “la realitat és la que és”. Això sí, considerà “discutible” l’actuació del Ministeri.

Cargando
No hay anuncios

Els equipaments de protecció individual (EPI) són, juntament amb les mascaretes, els béns més escassos actualment, sobretot a les residències de la tercera edat gestionades per l’Institut Mallorquí d’Afers Socials. Balears, juntament amb la resta de comunitats, va reclamar al vicepresident de Drets Socials, Pablo Iglesias, que arribin aquests equipaments, destinats al personal de serveis socials. Iglesias es va comprometre a fer-ho de la manera més ràpida possible i no va descartar emprar l’exèrcit per accelerar-ne la distribució.

Col·laboració ciutadana

La situació d’emergència ha portat l’Hospital de Manacor a preparar un projecte col·laboratiu per fabricar mascaretes per als metges i els pacients de l’hospital. La iniciativa, segons han informat fonts del mateix centre a l’ARA Balears, encara no està en marxa, però ja han fet circular per les xarxes socials un missatge destinat a les persones interessades a participar-hi. Un treballador del centre hospitalari es posarà en contacte amb ells per tal de facilitar-los els materials necessaris i un patró per fer les mascaretes.

Cargando
No hay anuncios

El col·lectiu Moda Mallorca, format per una trentena de creadors, també ha impulsat un projecte per elaborar aquests productes, que han esdevingut de primera necessitat. L’objectiu és que persones que estan exposades al coronavirus, com ara cuidadors de residències, treballadors dels supermercats i carters, tinguin un mínim de protecció davant la Covid-19. Els dissenyadors es varen mobilitzar arran de la queixa de la Fundació Natzaret pel fet que els seus monitors no tinguessin mascaretes. Segons explica la presidenta del col·lectiu de creadors, Joana Borràs, en un dia varen aconseguir produir-ne gairebé 400 unitats. Tres fabricants dedicats a fer les populars teles de llengües mallorquines, Artesania Tèxtil Bujosa, Teixits Riera i Teixits Vicenç, han estat imprescindibles per elaborar-les, atès que els han proveït de material. Les mascaretes estan fetes de materials transpirables com ara cotó i cel·lulosa i tenen cinc capes.

Cargando
No hay anuncios

Mancances globals

Espanya, juntament amb Itàlia, ha estat un dels països que ja ha demanat ajuda a la Unió Europea (UE) per adquirir mascaretes, respiradors i tota mena de material de protecció i cura del coronavirus. Davant d’això, Brussel·les va anunciar dijous que posarà en marxa una reserva estratègica de 50 milions d’euros destinada als estats que en pateixin més escassetat, entre els quals es troba Espanya, segons el director del centre de coordinació d’alertes i emergències sanitàries, Fernando Simón. D’aquest material, la Comissió Europea n’assumirà un 90% del finançament, mentre que el 10% restant l’abonarà el país que l’emmagatzemi.