Hotels i empreses locals contribueixen a la bona gestió del vidre no retornable
Riu Hotels & Resorts ha participat en un projecte pilot que aprofita botelles per fer peces artesanals per a la seva vaixella
PalmaL’hoteleria és un sector que consumeix recursos per sobre de la mitjana per la quantitat de persones que rep. Evidentment, l’activitat d’un hotel o d’un restaurant per on passen persones noves diàriament no és comparable al consum individual d’una persona o d’una llar. Embalatges, recipients o botelles de vidre o de plàstic són els recursos més anomenats. En concret, el sector Horeca genera el 50% dels envasos de vidre d’un sol ús del mercat, segons dades d’Ecovidrio, la majoria durant l’estiu, quan és temporada alta. El consum d’envasos de vidre augmenta durant l’època estival, ja que és quan es recullen fins al 30% dels residus del total anual.
Tot i que els plàstics d’un sol ús són molt més anomenats, el vidre també està en el punt de mira de les polítiques públiques. Hi ha estudis que demostren que “els envasos de vidre, quan són d’un sol ús, tenen els majors impactes ambientals en comparació amb altres materials d’embalatge (per exemple, PET, alumini i brics de begudes)”, segons Rezero. La causa s’origina en la fase de producció, ja que requereix grans quantitats d’energia, la qual emet gasos. Les emissions que es produeixen durant la fabricació de vidre són, principalment, de CO2, en el procés de descarbonització, però també d’altres metalls pesants i partícules, com el carbó negre.
Per a una bona gestió dels residus
Recentment, s’han començat a implantar diferents normatives que pretenen reduir el consum de vidre d’un sol ús. També s’estan ideant iniciatives per tal que el mateix sector hoteler col·labori activament en el procés de reciclatge d’aquest material. En concret, la Llei 7/2022, de 8 d’abril, de residus i sòls contaminats per una economia circular, que té per objectiu reduir els efectes negatius de la generació i gestió dels residus sobre la salut humana i el medi ambient, fent un ús eficient dels recursos, a partir d’estratègies aplicades tant per les administracions com pels agents econòmics i socials. D’altra banda, també trobam el Reial decret 1055/2022, de 27 de desembre, d’envasos i residus d’envasos, que estableix el règim jurídic sobre la matèria per tal de reduir i prevenir l’impacte dels envasos sobre el medi ambient.
Una bona gestió de residus no preveu sols la separació i la recollida, sinó també el seu posterior transport i tractament. Reutilitzar el vidre per fabricar noves botelles és una opció per a la bona gestió de residus de vidre, per exemple. Hi ha estudis que indiquen que “el 40% de les emissions associades a la producció de vidre es redueix després que una botella hagi estat reutilitzada dues o tres vegades”, i això és perquè les botelles de vidre reutilitzables produeixen menys emissions de carboni que una de vidre d’un sol ús. El requeriment energètic de la fabricació d’una botella reutilitzable no és el mateix que el del procés de producció d’una botella nova; aquestes reparteixen en els diferents cicles de vida, cada vegada que ha estat utilitzada, per comptabilitzar les emissions per unitat total. D’altra banda, l’ús de botelles reutilitzables també redueix l’ús de matèria primera per a la producció.
Alternatives locals
Però la reutilització de botelles de vidre té sentit quan la distància entre el punt de producció i el punt de consum és curta. El problema que trobam a Mallorca i, en general, a les Illes Balears és que no hi ha indústria de fabricació de vidre, segons Rezero. Per tant, exportar els residus per després importar botelles de vidre fetes amb vidre reciclat fa que augmenti l’impacte ambiental que requereix el seu transport. En aquest sentit, cal cercar alternatives locals per a la reutilització del vidre. Un exemple és el de la cadena Riu Hotels, que ha participat en un projecte pilot de Lafiore per tal de reutilitzar les botelles de vidre que els seus establiments utilitzen i no poden ser retornades.
Lafiore és una fàbrica mallorquina de vidre bufat. Sònia Torres, directora de projectes de l’empresa, explica que l’objectiu de ‘Somos circulares’ és “interceptar el vidre que hauria d’anar a la Península i després tornar” per tal de fer-ne peces noves, “reciclades i reciclables, úniques i artesanals”. Fins ara han treballat amb vidre reciclat provinent dels retalls sobrants de les cristalleries de Mallorca, però, tenint en compte la quantitat de deixalles que produeixen els hotels, volen “aprofitar residus que ja són aquí, i en lloc de ser gestionats com a residus, es gestionen com a matèria primera”, detalla Torres; a més a més, el projecte és beneficiós tant per reduir la petjada de carboni com per estalviar energia.
Després de rebre una formació específica, el personal de Riu Hotels ha dipositat les botelles de vidre incolor no retornables a uns contenidors específics. Posteriorment, l’empresa els recull i, a la fàbrica, els lleven les etiquetes, piquen el vidre i després de fondre’l en fan peces noves. Seguidament, “molts hotels compren aquestes peces i així es tanca el cercle”, com ha fet Riu, que ara la seva vaixella està formada per tassons de Lafiore. “La que ha estat una prova pilot ara és un acord de col·laboració per posar en marxa a més hotels de la seva cadena un any més”, conclou satisfeta Torres.