PANDÈMIA

D’acollir turistes a ingressar pacients i allotjar sanitaris

Arran del coronavirus, alguns hotels de les Illes ara són gestionats pel Govern

D’acollir turistes a ingressar pacients                  i allotjar sanitaris
Kike Oñate
03/04/2020
3 min

PalmaLa pandèmia ha obligat a tancar tots els allotjaments turístics de les Balears llevat de quatre que reforcen el sistema mèdic acollint pacients i sanitaris, i 14 hotels que admeten clients que treballin en sectors considerats essencials per l’Estat. El Meliá Palma Bay -l’hotel del Palau de Congressos- ja ofereix 250 llits i té sis pacients ingressats, i dilluns l’hotel Carlos III del Castell, a Maó, estarà preparat per allotjar malalts amb coronavirus. Segons explica el subdirector d’Atenció Hospitalària i Salut Mental, Francesc Albertí, el Govern balear també preveu medicalitzar un hotel més a Eivissa.

El Palau de Congressos té una vintena d’unitats de cures intermèdies i n’està habilitant 20 d’intensives per a pacients sense coronavirus que es podran ampliar fins a una quarantena en cas que el servei mèdic es col·lapsi. Albertí, però, assegura que no preveuen una saturació del sistema sanitari. “Medicalitzam hotels perquè als hospitals hi ha ingressats que podrien rebre l’alta però que el seu domicili no té les condicions adequades o hi viuen persones amb risc de contagi”, afirma el subdirector. També afegeix que, en principi, als hotels només hi anirà gent autònoma i que hagi passat la malaltia. Els pacients podran ser derivats al Meliá Palma Bay des d’altres hospitals de Mallorca i per part de les unitats mèdiques que atenen malalts a domicili. Una vintena de professionals sanitaris, entre metges, infermers, auxiliars, zeladors i personal d’administració, de Son Llàtzer tractaran els pacients que hi arribin. Segons fonts de la Conselleria de Salut, encara no s’ha calculat la despesa per medicalitzar hotels, però Endesa assumirà el cost de la llum i el gas d’aquest i 12 hotels més d’Espanya.

El Govern va habilitar dijous dos hotels, un a Mallorca i l’altre a Eivissa, que estan destinats a sanitaris desplaçats o que convisquin amb persones de risc. “Es poden allotjar professionals de la sanitat pública i privada que considerin que el seu domicili no reuneix les condicions òptimes per evitar contagis”, diu Albertí. L’hotel Mirador, al passeig Marítim de Palma, ofereix 100 habitacions, mentre que els apartaments eivissencs de Can Farràs en tenen 46. Una dotzena de sanitaris ja dormen en el primer i 18 en el segon. Per accedir-hi cal ser un professional en contacte estret amb casos possibles, probables o confirmats de covid-19. Els treballadors s’allotgen en habitacions individuals i aïllades, sense poder accedir a les zones comunes. Cada establiment els ofereix els serveis bàsics d’alimentació -que se serveix a les habitacions-, neteja i seguretat.

La presidenta del Col·legi de Metges de les Illes Balears, Manuela García Romero, diu que abans que la Conselleria posàs en marxa els dos hotels ja havien rebut peticions similars. “Malgrat que ningú vol estar confinat tot sol, aquesta mesura permet que els sanitaris puguin descansar tranquils sense por de contagiar altres familiars”, assegura, i valora positivament la iniciativa.

Hotels de serveis mínims

El Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana va publicar dilluns 30 al Butlletí Oficial de l’Estat el llistat dels 445 allotjaments turístics d’Espanya declarats com a “serveis essencials” durant l’estat d’alarma perquè puguin continuar oberts. D’aquests, 14 són a les Balears: sis a Mallorca, tres a Menorca i quatre a Eivissa. Maria Jesús Coll Seguí és propietària de l’hostal Menurka, que es troba a Ciutadella i té 20 habitacions. Té allotjats set operaris que fan feina de manteniment en el cable que uneix l’illa amb Mallorca. “Vaig tramitar el permís perquè poguessin continuar aquí a través de l’associació d’hotelers”, diu, i afegeix que els establiments que tinguin clients que treballin en un sector essencial poden continuar oberts durant l’estat d’alarma.

Als apartaments Bon Sol de la Platja d’en Bossa ara hi ha una desena de clients que fan feina en el servei mèdic de transport aeri entre Eivissa i Formentera. Maria Francisca n’és la propietària i explica que també han acollit persones una sola nit d’ençà que es va aprovar el decret, com un transportista que duia productes d’alimentació. “Amb el nivell d’ocupació actual no obriríem, però el servei és essencial i cal fer el que diguin les autoritats sanitàries”, apunta. El Macarena’s House, a Valldemossa, manté obert perquè, segons fonts de l’empresa, s’hi va oferir, malgrat que de moment no han tingut cap client.

stats