L'IB-Salut i la UIB patenten un complement dietètic beneficiós per als diabètics

La patent internacional és la primera que fan de manera conjunta la UIB i L'IB-Salut

Ib-Salut i UIB patenten un complement dietètic beneficiós per a diabètics
Efe
06/02/2018
2 min

PalmaUn equip d'investigadors de la Universitat de les Illes Balears (UIB) i del Servei de Salut IB-Salut ha patentat l'ús del fitat i la vitamina B6, un complement dietètic, per prevenir el desenvolupament de les complicacions cròniques dels pacients amb diabetis. Aquesta patent internacional és la primera que fan de manera conjunta la UIB i L'IBSalut.

El que s'ha patentat és l'ús del fitat, sol o combinat amb vitàmers B6, per inhibir la formació de productes avançats de la glicació, cosa que podria millorar el pronòstic amb vista al desenvolupament de les complicacions pròpies de la diabetis, segons que ha explicat el doctor Lluís Masmiquel en una roda de premsa.

El sentit de la patent que s'ha transferit recentment a l'empresa Devicare és la possibilitat d'emprar el fitat com un suplement alimentari terapèutic. El doctor Masmiquel ha assenyalat que "no és un fàrmac".

El doctor Fèlix Grases, investigador principal del grup de recerca en Litiasi Renal i Biomineralització de la UIB, ha afegit que el seu ús "disminueix de manera considerable la formació d'AGE" i, per tant, té "efectes positius en les patologies vasculars, neurològiques i renals" que hi estan associades.

La patent l'han desenvolupada conjuntament científics dels grups de recerca en Litiasi Renal i Biomineralizació i en Reactivitat Molecular i Disseny de Fàrmacs de la UIB, i investigadors del grup de Patologies Vasculars i Metabòliques de l'Hospital Son Llàtzer. Tots ells membres de l'Institut Universitari de Recerca en Ciències de la Salut (IUNICS) i de l'Institut de Recerca Sanitària de Balears (IdISBA).

El vicerector d'Innovació i Relacions Institucionals, Jordi Llabrés, ha destacat la importància de la transferència del coneixement i de "fer coses la utilitat de les quals es pot tocar amb les mans".

El fitat, un antioxidant per prevenir la diabetis

Els pacients diabètics presenten valors anormalment alts de glucosa en sang. Aquest excés indueix al desenvolupament de les patologies associades a la diabetis, com ara la neuropatia, la nefropatia, l'aterosclerosi o la calcificació vascular. A la vegada, aquest excés de glucosa en sang també ha estat assenyalat com el responsable de l'augment de la prevalença de malalties neurodegeneratives, com l'Alzheimer i el Parkinson, en persones diabètiques.

El factor desencadenant d'aquestes patologies en els diabètics és la reacció del sucre en excés sobre les proteïnes de l'organisme i la consegüent formació dels productes finals de la glicació o AGE. Els AGE indueixen canvis estructurals i funcionals en les proteïnes sobre les quals es formen. La formació dels AGE es produeix mitjançant processos oxidatius, per la qual cosa l'ús de compostos amb capacitat antioxidant prevé la formació i el desenvolupament de les patologies associades a la diabetis.

En un estudi fet pels investigadors de la UIB i de l'Hospital Son Llàtzer, l'administració de fitat a quaranta pacients amb diabetis mellitus del tipus 2 va implicar un descens notable de la quantitat d'AGE circulants, així com dels indicadors típics de mesura de la glicació i de l'estrès oxidatiu. Per tant, la patent protegeix l'ús del fitat per a la prevenció de la formació d'AGE i de les patologies associades a la diabetis, de manera individual o en combinació amb altres compostos naturals com la piridoxamina, un derivat de la vitamina B6.

stats