IB3 fa feina sense correctors de català, però els recuperarà al setembre (i millor remunerats)

La nova licitació del servei preveu disposar d'un professional més: passaran de cinc a sis

La nova licitació del servei de correcció lingüística preveu una millora salarial del 25%.
2 min

PalmaDes de finals de juny, la radiotelevisió pública de les Illes Balears, IB3, no té lingüistes que supervisin els redactors, presentadors i locutors dels informatius. La situació es resoldrà, si no hi ha res de nou, el pròxim 9 de setembre, quan entrarà en vigor la nova licitació del servei. Durant aquest període de més de dos mesos sense correctors, el nivell C1 que han d'acreditar els treballadors de l'ens públic i l'ús d'alguns softwares de revisió han estat les úniques eines que s'han fet servir per a la correcció del català. Una professional consultada explica com es fa feina actualment. "Al final, som professionals i ens hi miram molt. No surt ni un titular sense revisar". Pel que fa a errades que hagin sortit en antena, en recorda una: "Només he vist un rètol que era tan complicat que no record ni què posava", diu.

El fet és que en el marc del procés d'internalització dels treballadors dels informatius d'IB3, els correctors en varen quedar al marge. Això ha fet que el servei es continuàs gestionant per mitjà de licitacions externes, explica a l'ARA Balears el director general d'IB3, Albert Salas. "Quan vàrem arribar a la direcció, ja vèiem que ens trobaríem amb aquesta situació (sense correctors), i per això allargàrem la licitació vigent el màxim temps possible. Mentrestant, vàrem preparar la nova concessió, però el procés ha estat llarg i ha quedat un temps buit", explica.

Salas defensa el seu compromís lingüístic en la televisió pública i també amb els drets dels treballadors. Per aquesta raó, la nova licitació comportarà un increment salarial del 25% per als lingüistes que, segons el director general de l'ens "estaven molt mal pagats". A més, afirma que s'incrementarà el nombre de treballadors del departament: es passarà de cinc a sis lingüistes. Aquest fet, segons Salas, permetrà millorar les cobertures en els períodes de vacances i que el servei sempre quedi cobert.

No és la primera vegada que IB3 es queda sense lingüistes. També va succeir el 2014, sota la direcció de José Manuel Ruiz. Al mes de març, els treballadors varen denunciar que des de l'octubre de l'any anterior no es disposava d'aquests professionals.

Licitacions acumulades

D'ençà que després del canvi de Govern es va produir el relleu a la cúpula d'IB3, els nous dirigents han treballat en diversos fronts. "Hem tirat endavant vuit licitacions, enfront de les cinc que ens vàrem trobar quan arribàrem", defensa Albert Salas. Una d'aquestes, explica, és la que preveu la incorporació de la llengua de signes als informatius, i així es compleix amb la Llei autonòmica de l'audiovisual. La previsió és que el contracte és formalitzi l'1 d'octubre. Salas assegura que IB3 també disposarà de subtítols al 75% de la programació, enfront del 45% actual. "Fins ara, per complir amb la llei, majoritàriament estaven disponibles durant la nit", lamenta Salas. En total, diu, es destinaran 1,1 milions d'euros en tres anys per millorar l'accessibilitat de les persones amb discapacitat auditiva.

stats