Ibiza Preservation captura prop de 500 serps en zones d'alt valor de biodiversitat a Eivissa

La fundació ha instal·lat 280 trampes amb les quals pretén frenar l'impacte d'aquesta espècie invasora que amenaça la sargantana pitiüsa

Una de les trampes instal·lades.
ARA Balears
18/12/2024
2 min

PalmaEl projecte 'Protegim Ses Sargantanes' d'Ibiza Preservation ha aconseguit capturar, durant el 2024, un total de 499 exemplars de serps de ferradura en zones d'alt valor de biodiversitat, a través de la instal·lació de 280 trampes en diversos punts de l'illa. Aquesta iniciativa, apunta la fundació, no només augmenta el nombre de trampes col·locades per la fundació el 2023 en àrees naturals protegides, sinó que n'ha ampliat l'abast en incorporar la col·laboració de finques privades.

La campanya de trampes intensives, que pretén frenar l'impacte d'aquesta espècie invasora que amenaça la sargantana pitiüsa, un rèptil endèmic en perill d'extinció, es va dur a terme entre maig i octubre. Les accions es varen desenvolupar en dues àrees naturals protegides i també han tingut la col·laboració de nombrosos propietaris de finques privades que es varen sumar a la iniciativa.

Un exemplar de sargantana.

A les Feixes de Talamanca es va duplicar el nombre de trampes respecte de l'any anterior, amb la instal·lació de 40 dispositius al llarg d'aquest any, enfront de les 20 utilitzades el 2023. Aquest augment va permetre capturar un total de 98 serps, que superaren les 87 capturades durant l'any anterior. Per la seva banda, al Parc Natural de ses Salines es varen col·locar 40 trampes, el doble que el 2023, que aconseguiren capturar 39 exemplars, mentre que l'any passat se'n varen capturar sis.

Pel que fa a les finques privades, el projecte ha tingut la participació de 48 finques de l'illa, on es varen col·locar 200 trampes distribuïdes estratègicament per cobrir les zones més afectades, que varen capturar un total de 362 serps. El coordinador del projecte 'Protegim Ses Sargantanes', Jordi Serapio, ha destacat l'èxit en la col·laboració amb persones agricultores de l'illa, ja que "es preveia una participació de prop de 20 finques, inicialment, i n'han arribat a ser 48".

Risc d'extinció de les sargantanes

La serp de ferradura, una espècie invasora introduïda a les Illes a principis del 2000, representa un greu perill per a la sargantana pitiüsa, una rèptil que habita a les Pitiüses des de fa més de 4.000 anys.

"Sense mecanismes de defensa enfront de les serps, les poblacions de sargantanes han disminuït dràsticament, i els estudis alerten d'un alt risc d'extinció si no es prenen mesures", apunten fonts de la fundació, que remarquen que s'estan centrant a "enfortir la població de sargantanes a zones d'alt valor de biodiversitat, donant suport a la tasca que duu a terme el Consorci per a la Recuperació de la Fauna de les Illes Balears (COFIB) i altres agents de l'illa". Així, asseguren que els resultats obtinguts enguany els "obliguen" a continuar el 2025 i augmentar el nombre de trampes instal·lades.

stats