Identificades 116 espècies d'aranya fins ara desconegudes a la Reserva de la Biosfera de Menorca
S’amplia a 219 el nombre d'espècies conegudes a l'illa
PalmaDos anys després de l'inici del mostreig i la investigació a la Reserva de la Biosfera de Menorca s'han identificat 116 espècies d'aranya fins ara desconegudes a la Reserva de la Biosfera de Menorca, amb la qual cosa s'amplia a 219 el nombre d'espècies d'aranya conegudes a l'illa.
Les últimes identificacions realitzades, a més, són també cites noves per a la fauna balear. Concretament, 61 espècies han estat catalogades com a noves a les Illes Balears, i 6 a la zona geogràfica ibèrica i balear.
Per poder fer l'estudi, un total de 6.146 exemplars d'aranya varen ser capturats en diverses àrees distribuïdes per tota l'illa, cosa que va permetre la identificació de 176 espècies. Quatre d'aquestes àrees formen part del Parc Natural de l'Albufera del Grau, on s'ha pogut identificar una alta taxa de biodiversitat relativa a aquest grup animal.
El 75,5% de les espècies d'aranyes trobades a Menorca ha estat també localitzat en el territori del parc, unes dades que evidencien la rellevància de la biodiversitat del parc natural.
L'estudi tracta bàsicament l'ordre dels 'Araneae', però també aporta nombroses dades ecològiques i biogeogràfiques de l'illa. S'han fet algunes estimacions de la riquesa faunística de l'illa que permeten, per una banda, considerar que actualment es coneix prop del 80% dels aràcnids de Menorca i, per una altra, concloure que alguns hàbitats han estat encara insuficientment estudiats, de manera que podria descobrir-se, en el futur, la presència de noves espècies.
Les aranyes són les consumidores més importants d'insectes i semblen ser bons bioindicadors de la salut mediambiental d'un territori. Tenen una distribució mundial, n'hi ha a tots els continents excepte a l'Antàrtida i s'estenen per la majoria dels ecosistemes existents. Tot i que sovint són confoses amb insectes, les aranyes no ho són. Els aràcnids, igual que els insectes, són artròpodes, però es diferencien d'aquests pel fet de tenir dos segments corporals, vuit potes en lloc de sis, i no tenir antenes ni ales.