Identifiquen per primer cop l’escopeter que hauria disparat a Roger Español
Un informe pericial d’Irídia determina qui és el policia que el va ferir a l’ull amb una bala de goma
BarcelonaVint mesos després que Roger Español perdés un ull per l’impacte d’una pilota de goma disparada per la Policia Nacional durant el dispositiu de l'1-O a l’Escola Ramon Llull de Barcelona, continuava sense identificar-se l’autor del tret. El jutge que investiga les càrregues policials a la ciutat havia citat a declarar com a investigats els onze escopeters que eren a la zona en el moment de l’impacte, però tots havien negat que fossin l’autor del tret. Ara un informe pericial encarregat per l’Associació de Defensa de Drets Humans Irídia, que porta la defensa d’Español, ha aconseguit posar-li nom i número policial.
L’informe l’ha fet un pèrit independent, expert en criminologia, que ha contrastat les imatges analitzades pels membres d'Irídia durant més d’un any (l’entitat calcula que han sigut unes 1.800 hores de treball) sobre el moment que Español va resultar ferit. La investigació parteix del vídeo que la defensa d’Español va aconseguir del policia que va disparar la pilotada i que forma part de la causa. En aquesta gravació, se'l veia de cara, però no es distingia el número policial, que era només a l'esquena de l'uniforme policial. El pèrit ha comparat les característiques del policia amb la resta d’escopeters, fins a descartar tots els agents menys dos, per la seva vestimenta. Després ha comparat amb un programa informàtic les mides i l’alçada dels policies fins que només n'ha quedat un: el número UC563, a qui Irídia atribueix l'autoria del tret.
L’advocada d’Español, Anaïs Franquesa, ha denunciat que les imatges analitzades han permès comprovar que quan Español ja havia rebut l’impacte de la pilota de goma i estava a terra, dos escopeters més “van continuar disparant contra les persones que intentaven ajudar-lo”. Per això, ha explicat que han demanat al jutge que porta la causa, el titular del jutjat d'instrucció 7 de Barcelona –que investiga ja 41 policies per les càrregues a la capital catalana l'1-O– que citi a declarar el cap de l’operatiu, un subinspector, que estava al capdavant del dispositiu a l'Escola Ramon Llull i que n’era responsable; tenint en compte que l’escopeter identificat ja havia declarat com a investigat i continua amb aquesta condició.
Español ha destacat les dificultats que s’han posat des del cos policial per poder identificar l’autor del tret. “La impunitat va des del model policial al sistema judicial, que fa passar les víctimes per un autèntic suplici”. Español ha tingut un record també per a totes les persones ferides per una pilota de goma, un tipus de projectil que esta prohibit a Catalunya, arran del cas Ester Quintana, però que utilitzen encara la resta de forces de seguretat de l’Estat.
Hauria mentit
L’escopeter ara identificat va declarar davant del jutge i va negar ser l’autor del tret. També es va situar en un lloc totalment diferent. Franquesa considera que l’informe pericial demostra que l’agent “va mentir”, igual que els escopeters que eren a la zona i que haurien protegit la seva identitat tot i ser conscients, deia l'advocada, que era l'autor de les lesions. Aquesta és la primera vegada a l’Estat que s’aconsegueix identificar un policia que hagi disparat una pilota de goma i que hagi ferit un ciutadà. En el cas Ester Quintana, per exemple, això no va passar i els dos mossos jutjats pel cas van quedar absolts per manca de proves.
Tant Franquesa com l’advocat Andrés Garcia Berrio han destacat l’”anomalia” que els agents policials no vagin identificats per davant i per darrere, "amb el número ben visible”. També han constatat que ha sigut Irídia, una associació sense els recursos que pot tenir el propi cos policial, el sistema judicial o la Fiscalia qui ha identificat el policia. “Hem acabat suplint el que s'hauria d’haver fet des de la part judicial i sobretot des dels cossos policials”, deia Franquesa. Per això, també ha insistit en la importància de la col·laboració ciutadana i la implicació perquè el projecte d’Irídia tiri endavant.