SOCIETAT

Illencs contra el 5G

Un grup privat de Facebook contra aquesta tecnologia a les Balears ja aplega gairebé 8.000 persones tot i la manca d’indicis que pugui ser perjudicial

Quan es dobla la distància entre l’antena i el telèfon, es multiplica la potència i això fa augmentar la radiació sobre l’usuari
Alba Tarragó
03/07/2020
4 min

Palma“No descart que d’aquí a uns mesos un estudi epidemiològic relacioni el coronavirus amb la tecnologia 5G, però fa poc que s’ha estès el covid-19 i aquestes investigacions necessiten temps”. Això ho deixa anar Francesco Lanza, membre de l’associació mallorquina contra el 5G Bona Ona. Per a ell, els efectes d’aquesta nova tecnologia sobre les persones poden dur fins i tot al càncer. I no és l’únic que pensa això. La seva entitat la varen crear durant el confinament diversos membres del grup privat de Facebook Baleares Says No to 5G, que ja aplega més de 7.800 illencs. No els convenç que els estudis que s’han fet sobre la banda de freqüència que fa servir el 5G, de 3,5 gigahertzs, indiquin que “no penetra més enllà de la pell” i, per tant, “no genera cap problema”, tal com explica el l professor de Física de la Universitat de les Illes Balears (UIB) Rodrigo Picos.

Bona Ona, com altres grups semblants, es dedica a organitzar xerrades com la que es va fer dimarts dia 30 al Centre Parroquial Victòria de Sóller sota el títol El que no ens diuen del 5G i la tecnologia sense fils. Hi varen anar una vintena de persones, aparentment més preocupades pels possibles efectes de les radiacions que per la pandèmia mundial: l’acte era en un espai tancat i sense ventilació. Asseguts a menys de dos metres de distància i sense mascaretes, els assistents reaccionaven amb expressions d’indignació a les explicacions del ponent. Lanza, que no és físic però té un màster en Turisme i Economia Ambiental de la UIB, es presenta com a “especialista en radiacions, bioconstrucció i tècnic en mesuraments de contaminants domèstics”. Als seus actes assegura que la cinquena generació de tecnologies de telefonia mòbil -que es coneix com a 5G- implica “costos de salut, mediambientals i de privacitat”, entre molts altres. Però els seus arguments no van més enllà del fet que “existeixen estudis que relacionen el 5G amb el càncer”.

El grup de Facebook Baleares Says No to 5G està vinculat a un canal de Telegram que té el mateix nom, on s’acumulen més acusacions contra aquesta tecnologia, com ara que “el nombre d’estacions base d’alta freqüència i altres dispositius augmentarà significativament”. Això, asseguren, “significarà una exposició constant per a tota la població”, però no determinen si provoca efectes negatius, sinó que “la investigació fins ara no ha abordat l’exposició constant que introduiria el 5G”.

Més enllà d’això, la principal preocupació tant dels assistents a l’acte com del grup a les xarxes socials és la gran quantitat d’antenes que es preveuen instal·lar per engegar el 5G, les conegudes com a small cells, que emeten en una freqüència molt curta. Però això, precisament, és positiu, segons el professor de Física de la UIB Rodrigo Picos, expert en sistemes integrats i instrumentació electrònica. “Quan dobles la distància entre l’antena i el telèfon, multipliques la potència i això fa augmentar la radiació sobre l’usuari”, assegura, per això, amb les antenes, “el més sensat és posar-ne més, però més petites”. Picos admet que així “augmenta la radiació de fons, però tan poc que ni tan sols es pot notar”.

La cinquena generació de tecnologies està inclosa en la categoria de radiacions no ionitzants, com les del wifi, la ràdio, el Bluetooth i el microones. I són diferents de les radiacions ionitzants, que són les que sí que tenen prou energia per arrancar els electrons dels àtoms i de, per tant, alterar la matèria viva i, per exemple, mutar-la. Dins aquest grup hi ha els raigs X o la radioteràpia que es fa servir per tractar el càncer. Tot i això, segons Lanza, les no ionitzants “no són innòcues”. I per combatre-les proposa “mosquiteres metàl·liques, que queden molt més boniques que posar paper d’alumini per tota la casa”.

Contra el wifi

El públic de Lanza a Sóller, sobretot estrangers a qui no sembla que faltin els doblers, assenteix a les seves recomanacions i fa aportacions. Una dona alemanya d’uns seixanta anys indica que ella apaga el router i posa el mòbil en mode avió quan se’n va a dormir. Una al·lota jove demana ajuda: té una casa molt gran al camp, el wifi no li arriba a la terrassa i no sap com evitar posar-hi un repetidor de senyal. El ponent li aconsella que faci servir una connexió de cable i no sense fils. Afegeix que els infants són els més sensibles a les radiacions perquè “el seu cap no està acabat de formar i és com si fos de xocolata”. Per això, adverteix que els baby phones -els monitors per escoltar o veure els nadons remotament-“són killers ” (assassins).

Lanza no és l’únic presumpte expert que aquests dies fa actes per les Balears en contra del 5G. L’autoanomenat especialista en geobiologia Joan Carles López també ha fet conferències a Capdepera. A Linkedin tot just afirma que té formació en cinesiologia -una teràpia natural- i cicles de formació en contaminació electromagnètica i bioconstrucció per la Universitat de Lleida. Segons afirmava divendres en una entrevista a Última Hora, el 5G causa “agressivitat, mal de cap i migranya, apatia i, sobretot, insomni”, però no deia com.

Quant a la relació que els opositors al 5G afirmen que hi ha entre aquesta nova generació i el càncer, el físic de la UIB recorda que quan hi ha una nova tecnologia es tendeix a associar-la a qualsevol fenomen. “En els inicis del tren la gent deia que era dolent per a la salut perquè el cos no estava preparat per anar tan de pressa”, comenta com a exemple. A més, adverteix que molts dels estudis que sostenen aquesta hipòtesi no han tingut en compte altres factors, com ara el cas d’un “col·legi de Valladolid on associaven les antenes de telefonia que tenien al costat amb casos de càncer, abans de descobrir que al museu del centre hi tenien un bocí d’urani, un material radioactiu”.

stats