Les Illes reben 18 denúncies per violència masclista al dia, un 17% més que el 2022
Durant el primer trimestre de l'any, a les Balears s'han posat 1.688 denúncies
PalmaEls jutjats de les Balears han rebut durant el primer trimestre del 2023 una mitjana de 18 denúncies per violència masclista al dia, un 17% més que durant el mateix període de l'any passat. Segons les darreres dades publicades pel Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears (TSJIB), entre els mesos de gener i març les Illes van registrar 1.688 denúncies, les quals corresponen a 1.576 dones víctimes. Aquesta darrera xifra també s'ha incrementat un 16,9%.
Així ho ha revelat l'Observatori contra la Violència Domèstica i de Gènere en les dades trimestrals de tot l'Estat. Així mateix, en el cas de l'Arxipèlag es pot observar un increment interanual, del 28,6% les ordres de protecció acordades pels jutjats de violència sobre la dona i pels jutjats de guàrdia. Pel que fa a la nacionalitat de les víctimes, un 17,9% eren de nacionalitat espanyola.
En termes relatius, la taxa de víctimes de violència masclista per cada 10.000 dones va ser de 26 a les Balears, la segona més elevada de tot l'Estat, per darrere de Múrcia, amb 26,4. La mitjana estatal va ser de 18,4 dones per cada 10.000. En detall, a l'Arxipèlag la majoria de les denúncies les va presentar la mateixa víctima (en 1.188 dels casos). Només 71 de les denúncies les va presentar alguna persona de l'entorn de la víctima.
Més ordres de protecció
D'altra banda, l'Observatori recull que també va augmentar el percentatge de dones que es van acollir a la dispensa de l'obligació legal de declarar contra el seu maltractador, concretament un 67% més. En termes absoluts, 349 dones van renunciar a declarar contra el seu agressor, 197 de les quals eren espanyoles i 152 tenien altres nacionalitats. Alhora, les ordres de protecció sol·licitades van pujar un 22,2% respecte de l'any passat, amb 341 en total entre gener i març. D'aquestes, se'n van adoptar 279, un 28,6% més que el 2022.
En aquest sentit, la presidenta de l'Observatori contra la Violència Domèstica i de Gènere, Ángeles Carmona, ha valorat les dades del primer trimestre com un increment molt similar en termes percentuals des de l'any passat, tant en nombre de denúncies com de víctimes. Carmona ha assenyalat la importància que el percentatge de dones que denuncien es mantingui de manera sostinguda al voltant del 70% i ha plantejat com a repte mantenir la confiança de les víctimes.
Quant a l'increment, la presidenta fa una doble lectura: d'una banda, considera que és una dada positiva perquè demostra que les víctimes no callen, denuncien, però d'altra banda, significa que la violència masclista a Espanya continua fent molt de mal a moltes dones. Per això, Carmona ha insistit en la importància de la denúncia, que és també l'única manera de no deixar impunes els delictes.