Les Illes redueixen la sinistralitat laboral un 20% en cinc anys
La Conselleria de Model Econòmic ha presentat la nova estratègia de Salut Laboral de les Illes Balears 2023-2027, dotada amb 25,5 milions d'euros
PalmaLa sinistralitat laboral ha davallat un 7% a les Balears des del 2019 fins al 2022 i un 20%, des del 2017, segons ha informat el conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, aquest dijous a la presentació de la nova estratègia de Salut Laboral de les Illes Balears 2023-27. Amb aquesta mesura, dotada amb 25,5 milions d'euros, pretenen mantenir aquest descens de la sinistralitat laboral, ha insistit el membre del Govern.
"El 2017 van tenir l'índex més elevat, i es van adoptar canvis estructurals per fer-hi front. D'aquesta manera, el 2022 van aconseguir descendir 1.000 punts, un 20%. I tota l'estratègia va en aquesta direcció", al darrere de l'estratègia hi és l'IBASSAL (Institut Balear de Salut Laboral), ha declarat Negueruela. El conseller ha recordat que les Illes eren "de les poques comunitats autònomes que encara no tenien un institut de seguretat laboral". Així, la primera passa per fer realitat l'estratègia que han presentat avui va ser crear-lo, la legislatura passada, i dotar-lo econòmicament.
El pressupost per a cobrir la durada de l'Estratègia és superior als 25,5 milions d'euros, és el més elevat que ha tingut l'IBASSAL i permetrà adoptar mesures preventives que continuïn la tendència de reducció de sinistralitat, iniciada a les Illes en el 2018, coincidint amb la creació de l'IBASSAL. A aquests 25,5 milions cal sumar-hi altres 15 milions d'euros per a l'execució dels ajuts per a la modernització i innovació en la higiene i en la neteja dels establiments d'allotjament turístic, destinades a la compra de mecanismes d'elevació de llits, amb la qual cosa, els recursos que es destinaran a la prevenció de riscos i foment de la salut laboral serà de més de 40 milions d'euros.
El director de l’IBASSAL, Rubén Castro, ha explicat que es tracta d'un document amb 122 mesures i cinc objectius estratègics, i tres de transversals. Aquests són, en primer lloc "els entorns físics segurs, els entorns físics, entorns psicosocials saludables, les empreses que ajuden a cuidar-nos, les empreses més solidàries i respectuoses amb el territori". Els transversals, per altra banda, són la perspectiva de gènere en la salut laboral, l'Augment de la qualitat de la formació en prevenció i la Sensibilització i difusió de la salut laboral.