Les Illes s'avancen a l'Estat en l'acreditació de víctima de tràfic amb fins d'explotació sexual
La Conferència Sectorial d'Igualtat ha aprovat aquest divendres aquesta distinció, mentre que les Balears fa setmanes que la tenen implantada
PalmaLa Conferència Sectorial d'Igualtat ha aprovat aquest divendres l'acreditació administrativa de la condició de víctima de tràfic amb fins d'explotació sexual, distinció que fa setmanes que ja està implantada a les Balears. Aquesta en l'àmbit estatal, que ha tingut el vot favorable de les Illes, permetrà a les dones víctimes accedir a tots els recursos del govern espanyol per garantir la seva protecció social.
Les dones que es poden acollir a aquesta acreditació a les Illes fa setmanes que ja se'n beneficien. Les dones víctimes de tràfic poden accedir a tots els recursos de protecció social autonòmics sense necessitat de posar una denúncia. Precisament, la importància d'aquesta acreditació ve del fet que moltes dones no denuncien per la por de represàlies, entre altres motius.
Així, aquestes víctimes podran acreditar-se com a tals mitjançant les entitats socials reconegudes per les administracions públiques competents i especialitzades en la matèria, segons ha informat la Conselleria de Presidència, Igualtat i Fundació Pública en un comunicat. Una altra de les novetats de la Conferència Sectorial ha estat la posada en marxa del servei d'informació i assessorament sobre drets LGTBI i prevenció de l'LGTBI-fòbia a totes les comunitats autònomes, habilitat a través del servei telefònic 24 en el 028.
Centre de crisi per a víctimes de violència sexual
Per altra banda, la Conselleria de Presidència ha recordat amb motiu de la Conferència que el Govern de les Illes Balears rebrà 1,5 milions d'euros del govern d'Espanya per habilitar el primer centre de crisi per oferir una atenció integral 24 hores a les dones víctimes de violència sexual. Aquesta ha estat el principal acord adoptat per la Conferència Sectorial d'Igualtat, reunida avui a Madrid i a la qual ha assistit la directora de l'Institut Balear de la Dona, Maria Duran.
En concret, les Illes Balears l'any passat varen rebre 465.036 euros i enguany rebran els 1.085.085 euros restants per posar en marxa una infraestructura que està previst que estigui en funcionament el 2023. El centre haurà de facilitar atenció psicològica, jurídica i social per a víctimes de violència sexual, familiars i persones de l'entorn, així com atenció telefònica, telemàtica i presencial les 24 hores del dia, cada dia de l'any. D'aquesta manera s'establirà una eina cabdal en la lluita contra la violència masclista, la primera d'aquestes característiques a les Illes Balears.
En concret, s'atendran dones més grans de 16 anys víctimes i supervivents de violència sexual, tant si la violència s'ha produït de manera recent com en el passat. Per accedir-hi, no serà necessària la interposició d'una denúncia i l'enfocament estarà centrat en la víctima. Cal tenir en compte que la feina en aquests centres s'adaptarà a les demandes, el temps i les necessitats de les víctimes, i les persones professionals que hi treballin tindran formació especialitzada de gènere, drets humans, interseccionalitat, violència contra les dones, violència sexual, trauma, crisis i emergències.