L'IMAS aïllarà els usuaris de residències de gent gran que siguin positius de covid-19 asimptomàtics
L'Institut Mallorquí d'Afers Socials negocia amb una empresa privada poder habilitar una residència amb aquesta finalitat
PalmaL'Institut Mallorquí d'Afers Socials (IMAS), juntament amb la Conselleria de Salut, aïllarà els usuaris de les residències de gent gran que siguin positius de covid-19 asimptomàtics. Per tal de disposar d'un espai adequat, l'IMAS negocia amb una empresa privada obrir una residència de gent gran específica per a aquests casos, amb l'objectiu de frenar els contagis entre els majors. Així ho ha anunciat aquest dimarts el president de l'IMAS, Javier de Juan, que ha comparegut amb la consellera de Salut, Patricia Gómez, per explicar la situació de la pandèmia de coronavirus a les residències.
"Intentam obrir un nou centre. És una residència d'una entitat privada i fa un parell de mesos que han acabat les obres. Ara estam negociant un acord per posar en marxa aquest espai, on es concentrarien positius asimptomàtics per evitar el risc que altres residents es puguin contagiar", ha explicat De Juan. Aquest centre està a General Riera i permetria disposar de 150 places. A més, l'IMAS preveu habilitar una altra residència per a asimptomàtics, però encara s'ha de decidir quin.
A banda d'aquesta mesura, el president de l'IMAS ha explicat que es faran cribratges cada mes a les residències, on està previst fer 6.500 proves PCR, 3.500 a usuaris i 3.000 a treballadors, aproximadament. "Hem posat en marxa un calendari de cribratges preventius massius, que s'estendran també a les residències de discapacitats i als centres d'inclusió social", ha comentat De Juan.
D'altra banda, també es treballa, juntament amb la Conselleria de Presidència del Consell de Mallorca, en l'habilitació d'un hotel a la Platja de Palma, amb 160 llits, per acollir els positius que "no puguin fer l'aïllament en el seu domicili, ja sigui perquè són sensesostre i no en tenen o perquè no s'hi donen les condicions per a un aïllament adequat", ha continuat el president de l'IMAS.
Una altra de les iniciatives que es posarà en marxa per controlar l'evolució de la pandèmia a les residències de gent gran és "la creació d'un grup d'entre 10 i 20 infermeres, les quals ja estan donant suport i que col·laboraran en la vigilància activa dels residents afectats per covid-19, siguin casos o contactes estrets", segons ha explicat la consellera Patricia Gómez, que ha subratllat que aquestes professionals estan rebent la formació oportuna.
Gómez ha indicat que, durant la primera onada de la pandèmia, varen morir 89 usuaris de residències i que, en aquesta segona onada, ja n'han mort 14. En la primera fase de la pandèmia es varen fer 10.000 PCR a usuaris i treballadors de residències. Les proves que s'han fet fins al moment actual de la segona onada han estat 3.625, en un total de 16 residències.
"Es tracta de detectar i aïllar els casos nous de la manera més ràpida possible i de manera preventiva", ha continuat la consellera, a més d'assegurar que cada usuari rebrà "l'atenció adequada a les seves necessitats".