Reggaeton Beach Festival
Societat01/05/2024

L'impacte sonor del Reggaeton Beach sobre Son Real va incomplir la normativa l'any passat

El GOB demana a Medi Natural que impedeixi l'esdeveniment, que arriba a congregar 20.000 persones i impacta en un espai inclòs a la zona Natura 2000

PalmaEl GOB vol evitar que l'espai natural protegit de Son Real torni a suportar l'impacte del macrofestival Reggaeton Beach com va passar l'any passat, sense que la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Medi Natural s'hi pronunciàs formalment, i amb un seguit "d'il·legalitats i irregularitats" que els ecologistes atribueixen sobretot a l'Ajuntament de Santa Margalida. De fet, l'entitat ha demanat formalment a Medi Natural que impedeixi un esdeveniment que, segons el responsable de l'àrea de Conservació del GOB, Toni Muñoz, "provoca un elevat impacte, com ja s'ha acreditat a partir de l'experiència de l'any anterior, i il·legal, perquè incompleix les normatives en matèria de conservació del medi ambient", ha dit.

Quant a la contaminació sonora de l'espai natural de Son Real, el Govern va contractar una empresa per mesurar el renou i va decretar que, durant els dos dies de concert, es varen superar els paràmetres considerats favorables. L'extens informe, elaborat a petició dels Agents de Medi Ambient, assegura que els decibels superaren àmpliament la normativa per a zones residencials i el GOB afegeix que això suposa una vulneració més greu del que es recomana a una zona natural, que són com a màxim 60 decibels. Cal recordar que durant alguns moments del festival, el renou va arribar a 90 decibels.

Cargando
No hay anuncios

Els ecologistes demanen a la Conselleria de Medi Ambient que faci servir aquest informe i que exigeixi als promotors aquest nivell màxim de 60 decibels per assegurar que es tracti com cal un espai natural inclòs dins una zona Natura 2000, el qual requereix "una especial protecció contra la contaminació acústica".

Cargando
No hay anuncios

L'organització del Reggaeton Beach ja comercialitza aquest esdeveniment, que es farà una altra vegada al costat de Son Real –el mes de juliol–, tot i que, com critica el GOB, l'impacte de milers de persones i el renou de la música "afecten de manera molt considerable" un hàbitat d'interès comunitari, que també és Zona d'Especial Protecció per a les Aus (ZEPA) i està inclòs dins la xarxa Natura 2000. Cal remarcar que el tècnic jurídic de l'Ajuntament de Santa Margalida va recomanar l'any passat que, si no hi havia un pronunciament clar de Medi Ambient, es denegàs l'activitat. "En cas de no obtenir-se un informe favorable de Xarxa Natura 2000/Medi Ambient, la resolució a emetre (a parer meu) haurà de ser denegatòria", figura a l'expedient consultat per l'ARA Balears.

Resolució firmada en el darrer minut

Cargando
No hay anuncios

Amb el silenci formal de Medi Ambient i l'informe jurídic municipal en contra, el tinent de batle de Santa Margalida, Eugenio Garrido, va firmar l'autorització només unes hores abans del festival, amb milers d'assistents. Segons sembla, la signatura de Garrido en substitució del batle, Joan Monjo, va venir motivada per una "causa legal d'abstenció", sense que s'hagi pogut aclarir quin és el fet o la relació que va impedir al màxim responsable municipal assumir una autorització tan polèmica.

El soci fundador del Reggaeton Beach Festival, Raul Rojas, va anunciar fa setmanes que l'esdeveniment es durà a terme a Son Bauló, la mateixa localització aferrada a l'espai natural que l'any passat, els dies 13 i 14 de juliol. Segons les previsions de l'organització, el nombre d'assistents podria arribar a les 20.000 persones.