La implicació de les famílies i l'ús dels telèfons mòbils, els grans reptes per frenar l'assetjament escolar
El coordinador del programa del policia tutor aconsella als pares i tutors que abans de regalar un dispositiu a un menor “hi hagi una explicació dels riscos, a més d'unes mesures de control parental” per evitar riscos


PalmaLa implicació de les famílies als mètodes preventius i de detecció dels centres, a més de l’ús dels dispositius mòbils com a eina principal d’assetjament, esdevenen els principals reptes per reduir els casos d’assetjament escolar a les Balears, segons Rafel Covas, coordinador del programa de policies tutors.
Segons Covas, tant els centres com els policies tutors necessiten “arribar amb més facilitat a les famílies” per poder fer feina en conjunt: “A moltes de les reunions que organitzam, hi ha poca assistència dels pares o tutors. Amb ajuda de les famílies, podrien continuar aplicant les mesures de prevenció a casa”, comenta. El policia ha destacat la importància de la col·laboració familiar amb els centres i de “traslladar el mateix missatge”.
Els casos d’assetjament escolar varen pujar un 15% el darrer curs (2023-2024) respecte de l’anterior, segons les darreres dades de la Conselleria de Presidència i del programa del Policia Tutor. Cal recordar que la tendència de pujada era major, ja que l’anterior dada era d’un augment del 48% entre el curs 2021-2022 i el següent. Per això Pablo Garriz, director general d’Emergències de les Balears, expressa que la disminució en la pujada suposa un “canvi de tendència” i que “és una bona notícia, però encara queda molta feina per fer”. Per altra banda, l’assetjament escolar està vinculat “en quasi tots els casos” als telèfons mòbils, segons Covas. “Si eliminàssim els dispositius, les xifres es reduirien molt, ara quasi cap cas és només en persona, la majoria són per xarxes, fins i tot n’hi ha que són només en línia”, explica el policia.
Amb la finalitat d’evitar un mal ús dels telèfons mòbils, tant en temes d’assetjament com en situacions perilloses per als menors, Covas aconsella als familiars que abans de regalar un dispositiu a un menor “hi hagi una explicació dels riscos, a més d'unes mesures de control parental” per evitar casos “d'aïllament social, la visualització d’imatges no apropiades com pornografia i el contacte amb desconeguts”. L’ús dels telèfons mòbils a edats primerenques i sense cap mena de control pot suposar un perill perquè els menors “no són conscients dels perills ni de les conseqüències d’allò que passa a les xarxes”, explica el policia.
El cas de Manacor
Covas ha volgut recordar el recent cas dels menors de Manacor que varen denunciar la difusió d’imatges amb insults i vexacions sexuals en un canal d'una xarxa social. “Ara el xat ja està desactivat. L’operació va complir tots els protocols establerts i va ser un exemple de l’alineació dels familiars amb el centre, que varen voler denunciar i varen demanar ajuda als policies tutors”. La veu d'alarma la va donar un dels policies tutors de Manacor, al qual algunes menors li varen manifestar que en un canal d'una xarxa social circulaven imatges d'elles captades sense permís i acompanyades d'insults i vexacions de caràcter sexual. Amb l'informe inicial d'aquest policia i les indicacions a diverses de les perjudicades, es va iniciar per part de Policial Nacional la tasca de contactar amb les víctimes i recollir la denúncia formal. A més, cal destacar que la majoria de les víctimes són menors d'edat i estudien en el mateix centre.
Dins les actuacions de prevenció dels policies tutors a les aules destaquen l'elaboració de materials participatius per prevenir l’assetjament i fomentar l’empatia entre els menors. El darrer curs, el programa va arribar a un total de 158.000 alumnes a les Balears, repartits en 372 centres.