Pedregades
Societat11/08/2024

Per què és important guardar el gel d'una forta pedregada al congelador?

El Meteocat avisa que aquests fenòmens extrems seran cada cop més freqüents

BarcelonaLes calamarsades i les pedregades són freqüents a Catalunya, sobretot a l'estiu. El que no és tan habitual és l'extraordinària mida de les pedres que han caigut els últims anys. La més recent, la de Sant Pere de Torelló, de fa una setmana, va deixar trossos de gel de fins a 4 centímetres. Des de la històrica pedregada del 2022 a la Bisbal d'Empordà (Baix Empordà), cada any hem tingut un episodi de pedres gegants gens habituals, molt difícils de predir i que han causat destrosses importants. La crisi climàtica està accentuant els fenòmens meteorològics extrems i el Meteocat té en marxa un projecte de recerca pioner al món en què s'analitzen les fortes pedregades que cauen a Catalunya per adaptar-se a la nova realitat. I en aquesta era, l'ajuda ciutadana té un paper important.

Saber on caurà una pedregada és molt complicat. En cas de viure'n una, cal recollir les pedres gegants i guardar-les al congelador, a dins d'una bossa perquè no estiguin en contacte amb elements o aliments que les puguin malmetre. Un cop es confirmi l'excepcionalitat de l'episodi, el Meteocat recollirà amb un congelador especial les pedres conservades als domicilis i després les analitzarà. La fase més curiosa del procediment és que les mostres es porten als hospitals, on se'ls fan tacs, radiografies o ressonàncies per conèixer-ne l'estructura.

Cargando
No hay anuncios

Però per què és tan important estudiar les pedres? Per acotar les previsions i alertes d'aquests fenòmens extrems. "La formació d'una pedra amb les seves diferents capes ens indica les característiques del núvol d'una tempesta d'aquesta magnitud, i sabent això podrem desenvolupar noves tècniques per, en un futur, predir amb més antelació i precisió aquests fenòmens extrems", explica a l'ARA el cap de l'àrea de predicció del Meteocat, Santi Segalà. "El nostre objectiu és generar nous avisos per prevenir la població de fenòmens tan excepcionals", afegeix.

Cargando
No hay anuncios

La pedregada de la Bisbal va deixar pedres de gairebé 11 centímetres de diàmetre, una mida rècord a Catalunya i que va causar la mort d'una nena, diversos ferits i moltes destrosses. El 26 d'agost de l'any passat li va tocar el rebre a la Sénia (Montsià) amb pedres de 10 centímetres, i enguany a Sant Pere de Torelló. És a dir, tres anys consecutius amb pedregades excepcionals en un context de sequera històrica i de rècords de calor, que són mostres evidents del canvi climàtic. "Cada cop tindrem més pedregades extraordinàries", avisa Segalà, que recorda que "fins que no s'aturin les emissions de gasos d'efecte hivernacle les temperatures continuaran pujant", i la calor intensa és un dels ingredients bàsics perquè una tempesta sigui més forta i pugui anar acompanyada de pedra.

Cargando
No hay anuncios

Tempestes pròpies de climes més extrems

Una pedregada es forma quan un núvol de tempesta recull prou energia perquè arribi fins a molta altura. "Els núvols que han provocat aquestes fortes pedregades han superat els 18 o els 20 quilòmetres d'altura, i això és una bestiesa", assegura Segalà, que afegeix que perquè es produeixi un núvol d'aquestes característiques calen vents verticals carregats d'energia que alimentin la part més alta de la tempesta, que és on hi ha l'aire més fred i on es produeixen les pedres més grosses. Fins ara, aquestes tempestes violentes només es veien a la televisió i en altres zones del món. "La mida de les pedres o els registres extraordinaris de pluja en poca estona que estem tenint els últims anys són més propis de llocs clàssics de climes més extrems com ara certes zones dels Estats Units", explica Segalà.