Societat13/11/2020

Els impulsors de la reforma horària demanen "reforçar els horaris saludables" adoptats per la pandèmia

L'ARA publica aquest diumenge un dossier especial sobre la reforma dels horaris

Ara
i Ara

Barcelona“La pandèmia ens ha empès cap a uns hàbits horaris més saludables, cal preservar-los i reforçar-los”. És la petició de l’Oficina per a la Reforma Horària i el Consell Assessor per a la Reforma Horària. Els dos ens han escrit un comunicat per demanar que el moment actual es converteixi en “una oportunitat per avançar en la distribució dels usos del temps i reforçar una activitat social rutinària, cada cop més matutina”, per adaptar-los i equiparar-los als horaris dels altres països europeus amb l'objectiu de “millorar la qualitat de vida de tots els catalans”.

Les actuals circumstàncies han demostrat que és possible modificar els horaris i adaptar-s'hi. Però des de l’Oficina per a la Reforma Horària i el Consell Assessor per a la Reforma Horària han demanat “abordar de manera més sistemàtica l’avançament dels horaris laborals perquè hi ha sectors importants de la societat que encara fan horaris llargs i tardans”.

Cargando
No hay anuncios

Al comunicat diuen que "la incorporació del teletreball, cada cop més generalitzat, ha permès començar a fer un canvi en els sistemes d’organització horària", i demanen "posar en marxa fórmules combinades com el teletreball alternat amb la presencialitat, la necessària desconnexió tecnològica i el treball per objectius". Els dos ens deixen clar que “el teletreball no és pas un privilegi, sinó una forma d’organització del temps laboral que ha d’estar ben dissenyada per evitar inconvenients”. I alerten que si es fa malament té conseqüències: en aquest aspecte, destaquen que “la implantació indiscriminada i precipitada del teletreball, com ha passat en els darrers mesos, ha conduït a discriminacions importants, com és el cas de les dones, les principals cuidadores durant la covid-19, amb més dificultats per conciliar la vida personal i laboral, amb excés d’hores treballades i amb menys accés al món digital”.

Per parlar d'aquestes i altres qüestions, l'ARA publica diumenge un extens dossier en què s'analitza la reforma horària i es posa damunt la taula si ara és un bon moment per donar-li l'empenta definitiva que permeti a la societat catalana posar-se a l'hora d'Europa i el món i guanyar qualitat de vida.