Imputen dos agents de futbolistes pel cas de fitxatges ficticis destapat a Calvià
Fali Ramadani i Nikola Damjanac declararan aquest dijous davant la jutgessa com a investigats per blanqueig i delictes fiscals
PalmaEls dos agents de futbolistes Fali Ramadani i Nikola Damjanac hauran de declarar aquest dijous com a investigats en la trama de fitxatges ficticis destapada per la compra d'unes cases de luxe a Calvià. La jutgessa Maria Tardón els ha citat com a imputats per blanqueig i delictes fiscals amb relació als fitxatges de jugadors per a un club xipriota que controlaven, amb l'objecte d'encarir-ne el traspàs a equips més grans, ha informat l'agència Efe.
Segons va anunciar aquest dimarts la Guàrdia Civil, s'investiguen cinc persones relacionades amb aquest cas. L'operació, anomenada Lanigan, es va iniciar el 2017, quan les autoritats varen descobrir que dos agents havien comprat unes luxoses cases a Calvià, i es calcula que aquests podrien haver introduït més de deu milions d'euros al país per mitjà d'aquestes pràctiques.
En l'operatiu està implicada suposadament l'agència Primus Consultance, que anteriorment era Lian Sports, de la qual són socis tant l'albanès Ramadani com l'exporter serbi Damjanac. Ambdós –juntament amb les seves dones– han estat citats per declarar com a investigats a les 10 h a l'Audiència Nacional. A continuació, hi compareixeran diversos testimonis.
Aquest entramat, d'acord amb la investigació impulsada per la Fiscalia Anticorrupció, va estar en funcionament almenys des del 2015, malgrat que no es destapà fins al 2017. Presumptament, els dos agents captaven jugadors que despuntaven a equips de països de l'Est, com Sèrbia i Romania, i quan veien que un club europeu de primera es fixava en ells, simulaven que eren fitxats per un dels clubs que controlaven, com l'Apollon Limasol de Xipre. D'aquesta manera, els venien més cars al club de primera i, a més, aconseguien beneficis fiscals, atès que a Xipre la tributació per aquestes operacions és mínima.
Fali Ramadani representava jugadors com ara Miralem Pjanic, Luka Jovic i Kalidou Koulibaly. Jovic, del Reial Madrid, i Stefan Savic i Nicola Kalinic, de l'Atlètic, són alguns dels jugadors amb qui s'haurien fet fitxatges falsos, sense que aquests ho sabessin. Segons els investigadors, els futbolistes no arribaven a vestir la camiseta del club xipriota i només hi figuraven el temps mínim per tal d'assegurar-ne la venda a l'equip gran.
També s'ha pogut saber que en la introducció dels doblers hi ha jugat un paper molt important un despatx d'assessorament fiscal ubicat a Malta. Se n'acusa els treballadors d'ocultar les quantitats econòmiques i introduir-les i de deslocalitzar fiscalment els responsables per evitar el pagament d'impostos a Espanya. A banda d'això, s'han practicat mig centenar de requeriments de documentació a diverses societats, clubs de futbol i bufets d'advocats.
La Fiscalia Especial contra la Corrupció i la Criminalitat Organitzada va iniciar la investigació i posteriorment va ser dirigida pel Jutjat Central d'Instrucció 3 de l'Audiència Nacional. En el desenvolupament hi han participat prop d'un centenar d'agents de la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil i l'Agència Tributària.