"És inacceptable que es denegui el 20% de les ordres de protecció a víctimes de violència masclista a les Illes", diu UGT
El sindicat demana al Govern que doni continuïtat o no al programa del SOIB Dona, amb el qual es garantia un any de treball en les víctimes
PalmaLa Unió General dels Treballadors (UGT) a les Illes Balears ha qualificat d'"inacceptable" que el 20% de les 1.396 ordres de protecció sol·licitades el 2022 per víctimes de violència masclista a la Comunitat es denegui. Així de rotunda s'ha expressat la vicesecretària general i secretària de Polítiques Socials i Igualtat, Xisca Garí Perelló, que ha subratllat que, a més a més, s'ha produït un augment d'un 56% del nombre de sol·licituds d'ordre de protecció a les Balears en relació amb el 2021 i que la mitjana estatal de denegacions és encara més elevada que a l'Arxipèlag, en situar-se en un 31%. Durant la presentació de l'informe del sindicat amb motiu del 25 de novembre, Dia internacional per a l'eliminació de la violència contra les dones, la líder sindical també ha criticat que un "notable" percentatge de denúncies no acabin amb una sanció per al denunciat, cosa que no es pot justificar, ha dit, per "denúncies falses, perquè el seu nombre és irrellevant".
Així mateix, a Garí li sembla "esgarrifós" l'augment del nombre d'assassinats de dones per part de les seves parelles i exparelles, amb 52 víctimes aquest any a Espanya, nombre que supera ja el d'assassinades tot el 2022. "És preocupant l'increment de les agressions violentes de tota mena contra les dones, de les agressions en grup i de la violència sexual comesa per menors", ha manifestat Garí, alhora que ha demanat que s'alci la veu contra la violència masclista en l'àmbit laboral i contra la que es produeix a través de les tecnologies d'informació i comunicació. Així, ha lamentat que les Balears continuïn sent la comunitat autònoma amb la taxa més alta de dones víctimes de violència masclista, amb un índex de 110 casos per cada 10.000 dones el 2022, set punts superior a la del 2021.
"L'assetjament sexual a la feina és un fenomen habitual"
Sobre les violències masclistes en l'àmbit laboral, Garí ha assegurat que les "més freqüents" són l'assetjament sexual i l'assetjament per raó de sexe, i ha demanat que s'incloguin dades sobre aquest tipus d'agressions a les estadístiques oficials. "Hi ha poques denúncies per por de l'acomiadament i dels judicis de l'entorn. Aquesta situació d'opacitat contrasta amb la realitat perquè l'assetjament sexual a la feina és un fenomen habitual, normalitzat i molt estès", ha dit Garí. La vicesecretària general d'UGT ha demanat més mitjans perquè la Inspecció de Treball pugui millorar les seves actuacions i controlar que les empreses compleixin la seva obligació de tenir protocols contra l'assetjament sexual.
Així mateix, Garí ha reclamat al Govern balear que continuï implementant el pla de coeducació, el programa SOIB Dona i el pla d'igualtat en l'àmbit de laboral, i ha reiterat que UGT està en desacord amb la supressió de la Conselleria d'igualtat, que proporcionava transversalitat a les polítiques d'igualtat entre dones i homes. En aquest sentit, UGT ha demanat al Govern que doni continuïtat o no al programa del SOIB Dona, amb el qual es garantia un any de treball en les víctimes de violència masclista.