Successos
Societat15/08/2022

Grans focs castiguen el País Valencià i l'Aragó

Les flames a la Vall d'Ebo i als municipis aragonesos d'Alcalá i Añón de Moncayo obliguen a desallotjar 2.300 veïns i ja sumen 10.000 hectàrees cremades

ValènciaUna onada de calor rècord agreujada per la descàrrega de tempestes seques continua posant contra les cordes el País Valencià i l'Aragó. Si dissabte una forta ventada va provocar la tragèdia al Medusa Music Festival de Cullera amb la mort d'un jove i més de quaranta ferits per la caiguda d'un dels escenaris, aquest diumenge el perill se centra en els incendis forestals.

Al País Valencià, el foc més greu a hores d'ara és el de la Vall d'Ebo, a la comarca de la Marina Alta, que ja ha cremat 3.500 hectàrees de terrenys forestals i afecta un perímetre de 30 quilòmetres. Les flames, que ara avancen en direcció oest, cap a la Vall d'Alcalà, encara estan sense control. Segons estimacions dels bombers recollides per l'agència Europa Press, les flames haurien començat arran de la caiguda d'un llamp dissabte a la nit. Davant la gravetat de l'incendi, que es podria convertir en el més gran d'aquest estiu en terres valencianes, s'ha desplegat un dispositiu d'extinció en què participen 12 mitjans aeris així com més de 150 efectius terrestres de diverses administracions i la Unitat Militar d'Emergències.

Durant la nit, el foc s'ha aproximat a habitatges del municipi d'Adsubia. Fonts d'Emergències de la Generalitat Valenciana han informat aquest dilluns que han estat desallotjades deu cases de Castell de Castells, a prop del dipòsit contra incendis, i la Guàrdia Civil ha informat que ha desallotjat durant tota la nit al voltant de setanta habitatges a la zona. A primera hora del matí s'han incorporat cinc mitjans aeris a les tasques d'extinció, i posteriorment ho faran set mitjans més del ministeri per a la Transició Ecològica.

Cargando
No hay anuncios

El foc va agafar molta força al llarg de la matinada de dissabte a diumenge i es va beneficiar de les fortes ratxes de vent. També d'una orografia molt complexa que impossibilita l'ús de vehicles. A més, la gran columna de fum que el foc va provocar va dificultar la intervenció dels avions, segons va explicar el secretari valencià de Seguretat i Emergències, José María Ángel. Tampoc ajuden els continus canvis de direcció del vent, així com una temperatura de 32 °C i una humitat de només el 34%.

La proximitat del foc a nuclis de població ha fet que el Centre d'Emergències hagi ordenat el desallotjament d'algunes urbanitzacions i disseminats de la localitat de Pego i dels llogarets de Benirrama i Benialí, pertanyents al municipi de la Vall de Gallinera. També s'ha decidit recomanar l'evacuació de la població d'Alcalà de la Jovada. Els afectats, prop d'un miler de persones, han sigut allotjats a Pego.

Cargando
No hay anuncios

Com és ja tristament habitual, el foc a la Vall d'Ebo arriba només set anys després d'un altre incendi que també va cremar una extensa àrea de les muntanyes que envolten la localitat. En concret, el 2015, quan es van calcinar 1.715 hectàrees d'aquesta zona del cor del País Valencià, farcida de petites poblacions, agricultura de secà i empinades muntanyes. Un territori que s'havia recuperat del foc gràcies a la seva elevada pluviometria, tot i que sovint aquesta es concentra en pocs dies i cau amb intensitat torrencial –circumstància que afavoreix l'erosió–. De fet, enguany és el municipi on més ha plogut de tota la península Ibèrica, amb 1.453 l/m², segons dades de l'Associació Valenciana de Meteorologia.

350 hectàrees cremades a Useres, a la comarca de l'Alcalatén

El segon gran incendi al País Valencià és el que s'ha declarat aquest diumenge al municipi de les Useres, a la comarca de l'Alcalatén. Durant la nit s'ha treballat perquè les flames no arribin al Parc Natural del Penyalogosa. Igual que en la resta de focs, les condicions meteorològiques són molt desfavorables per les altes temperatures, el vent i la poca humitat. Les flames ja han calcinat 350 hectàrees i fonts de la Generalitat Valenciana han confirmat a l'ARA que el pronòstic és "difícil".

Cargando
No hay anuncios

Preocupació pel Parc Natural de Moncayo, a l'Aragó

Pel que fa a l'Aragó, el foc més important és el que crema des de dissabte als municipis d'Alcalá i Añón de Moncayo, a la província de Saragossa. El foc, encara més gran que el del País Valencià, ha obligat a evacuar prop de 1.300 persones de vuit localitats i ja té unes 8.000 hectàrees d'extensió. De nou, l'extinció topa amb l'entrebanc d'una "complexa meteorologia" en les últimes hores, segons ha reconegut el director general de Medi Natural i Gestió Forestal de l'Aragó, Diego Bayona. La previsió pronostica ratxes de 50 o 60 quilòmetres, intensitat que fa preveure que les pròximes hores seran, de nou, molt complicades. Per aquest motiu, el govern aragonès ha sol·licitat l'ajuda dels governs de Navarra, Castella i Lleó i Castella-la Manxa.

Cargando
No hay anuncios

Per combatre un foc encara descontrolat, a la zona hi treballen 300 efectius –187 de la Unitat Militar d'Emergència– que s'esforcen per delimitar un perímetre de més de 50 quilòmetres amb milers d'hectàrees de pins, carrasques i cultius agrícoles. Les flames també preocupen per la seva proximitat al Parc Natural de Moncayo, un enclavament de gran valor ecològic i elevada massa forestal.

El d'Alcalá i Añón de Moncayo no és, però, l'únic foc que crema a l'Aragó, ja que també s'ha declarat un incendi a Isàvena, a la Ribagorça. El seu origen podria ser un llamp i, en aquesta ocasió, l'evolució és més "favorable". Els Bombers de la Generalitat han destinat un helicòpter i un avió de vigilància a aquest incendi, que és a uns 20 quilòmetres de la frontera i que provoca una columna de fum que es pot veure des de molts punts dels Pirineus catalans.

Cargando
No hay anuncios