SOCIETAT

L’alt risc d’incendis no atura de créixer a les Illes Balears

L’augment del combustible vegetal per la manca de gestió del bosc s’incrementa cada any

L’alt risc d’incendis no atura de créixer a les Illes Balears
Kike Oñate
17/07/2020
2 min

PalmaEl risc d’incendis forestals no atura de créixer a les Balears perquè la manca de gestió del bosc fa que cada any s’acumuli més combustible vegetal, segons explica el degà del Col·legi d’Enginyers Forestals a les Illes Balears, Oriol Domènech. “Malgrat que la primavera ha estat menys seca que altres anys i que l’estat d’alarma ha reduït les negligències, el factor estructural perquè es produeixi un incendi és igual que l’any passat o pitjor”, assenyala l’enginyer forestal, i afegeix que la crisi climàtica no fa més que agreujar la situació.

Fins dia 15 de juliol hi ha hagut 35 focs a les Balears: 15 a Mallorca, 2 a Menorca, 10 a Eivissa i 8 a Formentera, segons la darrera estadística actualitzada de l’Institut Balear de la Natura (Ibanat). Aquests incendis han afectat un total de 27,54 hectàrees. Però el 89% dels focs d’enguany ha cremat menys d’una hectàrea. “Un incendi que afecti menys de 30 hectàrees no em preocupa tant, el problema són els grans, com el d’Andratx, que poden destruir molt de territori”, comenta Domènech. A més, afegeix que, malgrat que fins ara “hem registrat pocs incendis”, l’estadística “pot canviar completament” en un dia. Bastaria que hi hagués vent, molta calor i humitat perquè el foc es propagàs amb gran intensitat, adverteix.

Per evitar els grans focs, el degà creu que cal potenciar la gestió forestal, però “sent realistes”. Amb els mitjans i recursos disponibles es pot ajudar que els propietaris puguin recuperar les marjades i els camins ara coberts de vegetació. També, diu, és necessari que les explotacions agràries siguin rendibles perquè els propietaris recuperin els cultius i facin podes. L’enginyer considera que els ciutadans, en menor mesura, tenen la capacitat de reduir els incendis consumint productes locals, per a l’elaboració dels quals s’hagin de mantenir els terrenys agrícoles de manera tradicional.

L’alt risc d’incendis no atura de créixer a les Illes Balears

A més, en el cas d’habitatges que estiguin envoltats de zones que es poden cremar, com ara un pinar, l’enginyer recomana garantir un perímetre exterior de seguretat. De fet, l’article 77 de la Llei agrària permet que els ajuntaments es puguin encarregar del manteniment d’aquestes franges de seguretat, que han de tenir un radi mínim de 30 metres d’amplada en el cas d’habitatges unifamiliars. L’objectiu és que es trenqui la continuïtat de la vegetació, de manera que es freni el foc en cas que hi hagi un incendi a prop d’una casa.

Una primavera calorosa i plujosa

La primavera d’enguany ha estat la més càlida de la història recent, segons el darrer informe sobre l’estat del clima elaborat pel meteoròleg i membre del Laboratori Interdisciplinari sobre Canvi Climàtic de la Universitat de les Illes Balears Agustí Jansà. Això és atribuïble a la crisi climàtica almenys en un 50%. La resta es deu a la situació meteorològica de les Illes. Les precipitacions han estat més abundants que normalment en aquesta època. Mallorca ha estat l’illa més plujosa i Eivissa, la més seca, sense incloure-hi Formentera. D’altra banda, l’abril ha estat “extraordinàriament” plujós; el març, relativament plujós, i el maig, més sec, segons les conclusions de l’informe.

stats