Incendis forestals

Els incendis forestals a les Balears ja han cremat 138,7 hectàrees en el 2024

Segons les dades del balanç de la campanya d'incendis forestals de la Conselleria d'Agricultura, un 92% del total de la superfície cremada pertany a Mallorca

Un incendi forestal a les Illes Balears
ARA Balears
15/10/2024
3 min

Vuitanta-cinc incendis forestals han cremat 138,7 hectàrees a les Balears durant el 2024. Un 92% de la superfície total que s'ha calat foc pertany a Mallorca, segons les dades del balanç de la campanya d'incendis forestals que ha publicat la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Medi Natural aquest dimarts.

Tot i això, el conseller d'Agricultura, Pesca i Medi Natural, Joan Simonet, qui ha presentat el balanç de la temporada d'incendis forestals –de l'1 d'abril fins a aquest dimarts– ha alertat que "el risc existeix durant tot l'any", per la qual cosa ha demanat a la ciutadania que tingui "molta prudència i precaució".

Al llarg de l'any, la Conselleria i la resta d'organismes que participen en el Pla Especial de Protecció Civil d'Emergències per Incendis Forestals (Infobal) han treballat en l'extinció de 85 incendis, un 62% dels quals s'han registrat a Mallorca.

Des del dia 1 d’abril de 2024 s'han cremat 128,8 hectàrees arreu de les Illes (el 93% de tot l'any) en 65 sinistres (el 80% de tot l'any). El 9% d'aquesta superfície afectada és arbrada (principalment a Mallorca), i la resta, desarborada (carritxars, matollars, canyet, etc.). Segons les dades estadístiques de la campanya de perill alt d'incendi forestal disponibles actualment pel que fa al nombre de sinistres, les Balears estan lleugerament per sobre de la mitjana dels darrers deu anys (65 sinistres respecte de 60).

Pel que fa a la superfície cremada, també està per sobre la mitjana (128 hectàrees respecte de 99). Des de l'1 de gener de 2024 fins avui, l'Operatiu d'Extinció d'Incendis (OIF) de la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Medi Natural, juntament amb la resta d'organismes que participen en el Pla Especial de Protecció Civil d’Emergències per Incendis Forestals (Infobal), ha treballat en l'extinció de 85 incendis forestals, amb 138,7 hectàrees afectades. Per illes, el 92% de la superfície afectada ha estat a Mallorca; el 5%, a Menorca, principalment en un sol sinistre, i la resta (2%), a Eivissa i Formentera. Pel que fa al nombre de focs, el 62% han estat a Mallorca; el 25%, a Eivissa; el 7%, a Formentera i el 6%, a Menorca.

Els quatre incendis forestals més rellevants de l'any han estat el de Son Serra (al municipi del Mercadal) del 12 de març, que va cremar 7,5 hectàrees; el del torrent dels Morts (a Son Servera) del 10 d'abril, que va cremar 4,2 hectàrees, i els dos incendis de l'Albufera de Mallorca (a sa Pobla) del 28 de maig i el 8 d'octubre, que van cremar 50,4 i 62,0 hectàrees respectivament. Els dos darrers han cremat 112,4 hectàrees, el 81% del total de l'àrea cremada el 2024 a les Illes Balears.

En aquest sentit, el cap del Servei de Gestió Forestal del Govern, Joan Santana, ha destacat que "la ràpida intervenció dels mitjans d'extinció, especialment dels mitjans aeris, ha fet que la gran majoria dels sinistres (el 89%) hagin quedat en conats (incendis de menys d'una hectàrea de superfície cremada)". Pel que fa a les causes, Santana ha explicat que els sinistres acumulats aquest 2024 han estat principalment produïts per negligències, accidents i causes intencionals (89%), i la resta (l'11%), per causes naturals (llamps).

Segons l'estadística oficial d'incendis dels darrers quinze anys, la tendència general pel que fa al nombre de sinistres a les Illes Balears és a la baixa, gràcies a les actuacions de sensibilització, consciència del risc, educació ambiental i normativa en l'ús del foc. Així i tot, ha recordat Simonet, les perspectives de risc d'incendi van a l'alça, a causa de l'increment del factor de vulnerabilitat i de probabilitat d'ignició (més població resident, més visitants en zones complicades i més presència d'interfície urbanoforestal). En aquesta línia, el conseller ha reiterat que la clau per lluitar contra els incendis forestals recau en l'autoprotecció i la consciència del risc en zones d'interfície urbanoforestal, i també en les tasques de prevenció d'incendis i gestió forestal activa. A més, ha insistit en la importància de la formació i educació permanents en matèria de prevenció.

Des de la Central de Comunicacions d'Incendis Forestals (CCIF) de l'OIF, fins al mes de setembre de 2024 s'han atès gairebé 3.000 incidents, entre avisos de cremes controlades, incidències de fauna, falses alarmes d’advertiments de fum o focs agrícoles, entre d'altres.

stats