JUSTÍCIA
Societat25/01/2019

Incertesa a Eivissa després de l’incendi dels jutjats

La cerca d’espais i la reconstrucció d’expedients se sumen a la ja precària situació de la justícia a les Pitiüses

Inma Saranova
i Inma Saranova

EivissaDilluns els treballadors dels jutjats d’Eivissa que es dirigien a la feina es varen trobar en flames l’edifici judicial del carrer Isidor Macabich. Bombers i efectius de la Policia treballaven de valent des de les cinc del matí per tal de sufocar un incendi que no es va controlar fins passades les vuit.

Els pisos tercer i quart -que alberguen el Jutjat d’Instrucció núm. 1 i els jutjats penals- estaven totalment calcinats i sobre l’asfalt del carrer hi havia vidres trencats i restes d’expedients que hi havien arribat disparats després que les finestres haguessin esclatat, possiblement per l’acumulació de calor.

Cargando
No hay anuncios

Al tancament d’aquesta edició, la Policia Científica encara no s’havia pronunciat sobre les causes de l’incendi, però la hipòtesi que pogué ser provocat té cada vegada més força, després que transcendís que s’havia trobat un motxilla amb material inflamable i que aparegués una escala fora de lloc. Així mateix, segons ha pogut saber l’ARA Balears, la policia segueix el rastre de diverses persones que varen comprar benzina en una benzinera d’Eivissa i que podrien estar implicats en els fets.

Retallades a Justícia

En qualsevol cas, i a l’espera de conèixer què o qui va originar l’incendi, la veritat és que les retallades patides per Justícia i la precària situació d’instal·lacions i personal a les Pitiüses poden haver marcat la diferència en aquest succés, que ha suposat la pèrdua de centenars d’expedients anteriors a 2016 que no estaven digitalitzats, tal com ha assegurat Juan Nieto, portaveu del sindicat CSIF Justícia a Eivissa. Ha contradit així el president del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears, Antonio Terrasa, qui el vespre del succés va assegurar que la majoria dels documents estaven digitalitzats, encara que “alguns expedients anteriors a l’any 2016 podrien no estar-ho”.

Cargando
No hay anuncios

Les retallades a la pitiüsa major s’han materialitzat, entre altres -i tal com assenyalava el jutge degà d’Eivissa, Juan Carlos Torres, i segons han denunciat des de Ciutadans Eivissa-, en la supressió del servei de vigilància nocturna dels jutjats fa tretze anys. Ja llavors, el mateix Torres es va dirigir al Ministeri de Justícia amb un escrit en el qual advertia del perill que aquesta falta d’atenció podia suposar.

Aquesta no és l’única reivindicació que el jutge degà ha fet des d’aleshores en matèria de mancances a la Justícia de les Pitiüses. L’estiu passat Torres sol·licità per a juliol i agost un reforç de traductors per als jutjats, a més de personal, davant el que havia de ser, una vegada més, una temporada caòtica. En ple estiu, els jutjats registraren retards de fins a cinc hores mentre s’esperava un intèrpret d’anglès i va haver-hi dies en què no va ser possible aconseguir-ne un d’italià.

Cargando
No hay anuncios

De fet, la falta de personal era tan significativa fins a final de l’any passat que Justícia hagué d’anunciar el mes de juny que es retardava l’obertura del Jutjat de Primera Instància número 5 perquè no disposava ni de jutge titular, ni de lletrat, ni de personal funcionari, ni de recursos suficients per començar a funcionar.

En aqueix sentit, CSIF Justícia Eivissa i Formentera també va denunciar llavors que, tot i que davant la falta de personal s’havia obert una borsa extraordinària -per primer cop des de 2011-, la incorporació d’aquest personal no es tramitava per falta de personal a Palma per baremar els mèrits.

Cargando
No hay anuncios

A aquesta manca de personal que ha patit Eivissa s’hi suma la deficient implantació de la justícia digital i les deficiències en les instal·lacions, inclòs el sistema elèctric, denunciades llargament pels sindicats de Justícia. Per tot això, el personal de Justícia pitiús ha participat en reiterades aturades i vagues durant el darrer any.

Borsa de personal interí

Davant aquestes reivindicacions, el Ministeri de Justícia va anunciar a mitjan any passat que s’havia dissenyat un pla per als dos pròxims anys -la posada en marxa del qual va entrar en vigor el darrer trimestre de 2018- que consistia en una “borsa” de personal interí qualificat que aniria cobrint les necessitats que poguessin sorgir a Eivissa, tenint en compte la dificultat de trobar funcionaris que desitgin instal·lar-se a l’illa de manera permanent. La selecció del personal que integra aquesta borsa va concloure el mes de setembre i, segons indiquen des dels jutjats, les places en aquest moment estan cobertes, encara que ja s’està recorrent al contingent que hi havia de reserva.

Cargando
No hay anuncios

En qualsevol cas, de moment, dels 80 treballadors de Justícia a Eivissa, només uns pocs han tornat a la feina. Després d’haver situat el jutjat de guàrdia a les instal·lacions de l’edifici municipal CETIS, que representants del Ministeri de Justícia visitassin diferents instal·lacions municipals per comprovar-ne la viabilitat i a l’espera que s’accelerin les obres de l’edifici nou dels jutjats, dijous un funcionari de cadascun dels jutjats es va incorporar a la feina al CETIS per tramitar processos urgents. Aquesta incorporació tenia lloc un dia després que el TSJIB demanàs la suspensió d’actuacions i terminis, excepte els d’assumptes urgents i violència de gènere a Eivissa.

A l’espera de conèixer on s’emplaçarà la resta de la plantilla dels jutjats, la preocupació per l’estat de la justícia a Eivissa és generalitzada tant entre les institucions com entre els professionals. Precisament dimarts també el Col·legi d’Advocats de les Illes Balears va expressar la seva “profunda preocupació” pels retards que podria generar l’incendi” i es va oferir a cooperar per restablir l’activitat normal. Segons els advocats, el “greu incident” demostra “la urgent necessitat” que els jutjats eivissencs se situïn en unes instal·lacions noves, “que han de reunir les més exigents condicions de seguretat”.