Indignació a les confraries per l'ús de la seva imatge en les festes ‘oficials’ de Palma
Els col·lectius locals critiquen la institucionalització que fa l'Ajuntament de les activitats populars i defensen el teixit comunitari de les festes
PALMALa gestió i promoció de les festes de Sant Sebastià d’enguany ha generat controvèrsia entre les confraries, a més d'altres col·lectius ciutadans, i el govern de Cort. Un vídeo publicat la setmana passada pel canal oficial de l’Ajuntament de Palma, on es destaquen les celebracions populars com a part de la Revetla, ha encès el debat sobre el paper de la institució a les festes.
"Ens agafen imatges d’activitats organitzades per nosaltres, que al final són públiques, però que ho utilitzin com a institució i creïn un vídeo amb la nostra base d’imatges no té molt de sentit", denuncia Laura Velilla, membre d’Orgull Llonguet.
Diversos confrares han expressat també el seu malestar pel que consideren una apropiació institucional d’unes activitats que històricament han estat autogestionades pels ciutadans. “L’Ajuntament no organitza aquestes festes, que han estat sempre organitzades pels veïns”, assenyala Velilla. Des de l’associació també denuncien que la promoció institucional pot induir a error, en fer creure que són actes oficials quan no ho són.
Velilla defensa que aquestes activitats han de mantenir el seu caràcter participatiu i popular: “Donam suport al fet que l’Obreria de Sant Sebastià creï la festa de La Pesta, que és una festa arrelada. Però no ens sembla adequat que la institució l’assumeixi com a pròpia”.
Des d’Orgull Llonguet remarquen que l’autogestió és essencial per reforçar el teixit social dels barris. “Si els residents compren mocadors o consumeixen a les barres autogestionades amb preus populars, es genera cohesió i s’enforteixen els vincles comunitaris. Això és el que fa que les festes siguin participatives”.
Un canvi d’ubicació amb simbolisme
Una de les novetats d’enguany és el trasllat de la festa de l’Obreria de Sant Sebastià de la plaça Llorenç Bisbal a la plaça de Sant Francesc, que permet un major aforament. Tot i les dificultats històriques per obtenir permisos per a esdeveniments en aquesta plaça, Velilla considera el canvi com una recuperació de l’espai per als residents: “Temps enrere s’hi feien concerts, però es varen deixar de fer. Recuperar Sant Francesc és tornar-lo a fer nostre”, celebra la integrant de l’associació.
Encara que la col·laboració entre l’Ajuntament i les confraries ha permès celebrar actes com La Pesta amb èxit, la tensió entre institucionalització i autogestió continua sobre la taula. Els col·lectius populars defensen que el manteniment de la seva independència és clau per preservar l’essència i el valor comunitari de les festes. “L’autogestió no només és una forma d’organitzar-se, sinó una manera de garantir que les festes continuïn sent un reflex del teixit social i cultural de Palma”, conclou Velilla.