La indústria química es dispara i la resta de fabricants aguanten
Els productors d’alcohol fan una crida a la compra de desinfectants locals
L’aturada en sec de l’activitat turística que es reprendrà a partir de la setmana que ve ha impactat directament en les fàbriques de les Balears. “Durant el confinament ens hem posat a fabricar mascaretes, però no deixa de ser una cosa residual. El fet és que molts dels nostres clients són turistes o residents estrangers que es volen endur a ca seva una mostra de la nostra artesania, com són les teles de llengües”, explica Gabriel Riera, un dels responsables de la fàbrica Teixits Riera de Lloseta. Això també ho pateixen els productors de vi. “S’ha notat la davallada en les vendes, tenim els cellers plens i necessitam treure producte al mercat, perquè tradicionalment col·locam el 85% del vi a restaurants, hotels i botigues, però molts compradors són estrangers i enguany pràcticament no han pogut arribar”, explica el president de la DO Pla i Llevant i de la IGP Vi de la Terra de Mallorca, Antoni Bennàssar.
Els que han pogut augmentar l’activitat i reorientar-la són la indústria química i els fabricants de material sanitari. L’Institut de Desenvolupament Industrial de les Balears (IDI), que depèn del Govern, va fer una crida a les empreses balears amb capacitat i maquinària per fer front a l’exigència de material provocada per l’emergència sanitària. Més de 50 companyies hi varen respondre. La majoria eren empreses químiques que oferien solucions hidroalcohòliques i serveis d’higiene. Però també s’hi varen implicar fabricants tèxtils, de calçat, de material nàutic, vidriers i fins i tot empreses de retolació. “Ara des del Govern volem ajudar a totes les empreses a fer una reorganització estratègica, una reflexió per poder situar-se millor en el context actual”, explica la gerent de l’IDI, Mariona Luis.
Les que ja saben que volen continuar oferint gels desinfectants de fabricació local a la ciutadania són les empreses que formen part del Clúster Químic de les Illes Balears. Per això, ja han llançat una campanya en aquest sentit. “Les empreses associades disposen de productes de molt bona qualitat que poden ser molt útils per a la ciutadania ara que la desinfecció i la neteja són més necessàries que mai”, explica el gerent del Clúster, que agrupa les més de 50 empreses del sector químic de les Balears, Joan Miquel Matas. I és que si fins fa ben poc les companyies d’aquest sector havien concentrat la distribució dels productes en l’hoteleria, ara veuen l’oportunitat de cercar nous canals de venda per poder continuar endavant.
Aquesta adaptació a la qual anima l’Institut de Desenvolupament Industrial també l’ha feta una part de la indústria alimentària. “Hem perdut la meitat dels clients, que eren restaurants i establiments hotelers, però hem millorat les vendes al comerç de proximitat i als supermercats i per això volem innovar amb postres senzilles de menjar cada dia, com les coques de quarto, amb l’objectiu de resultar atractius en aquest nínxol de negoci”, diu Carles Tudurí, el responsable de l’empresa Postres Tudurí.