Les infermeres es manifesten a Palma contra la discriminació i la bretxa de gènere laboral

També han denunciat "la situació de saturació, desmotivació i desil·lusió que pateixen a causa del desinterès de les administracions públiques" cap a la seva realitat

La concentració s'ha dut a terme davant l'hospital Son Llàtzer.
ARA Balears
08/03/2024
2 min

PalmaLes infermeres de Mallorca s'han manifestat aquest divendres, amb motiu del Dia de la dona, per reclamar un canvi estructural que reconegui adequadament la seva feina a l'IB-Salut i que posi fi a la discriminació laboral i professional que sofreixen pel fet de ser un col·lectiu majoritàriament femení.

Segons ha informat el sindicat en una nota de premsa, les professionals s'han concentrat a l'hospital Son Llàtzer amb missatges reivindicatius per denunciar "la situació de saturació, desmotivació i desil·lusió que pateixen a causa del desinterès de les administracions públiques" cap a la seva realitat.

Així, han llegit un manifest en què han destacat la necessitat que es valori i reconegui la seva "essencial aportació a la sanitat i que la seva feina deixi de ser menyspreada i infravalorada". "Estam fartes que la nostra informació, qualificació i experiència professional no es reconeguin", han assenyalat.

Les protestes s'han centrat en la discriminació que sofreixen des de fa anys per pertànyer al subgrup A2, "una classificació professional que no està d'acord amb l'ordenació actual dels títols universitaris i el desenvolupament competencial experimentat per la professió en els darrers anys" i que "suposa una important bretxa de gènere laboral i salarial", han denunciat.

"És imprescindible una classificació professional justa que reflecteixi la nostra formació, competències i responsabilitats actuals", han apuntat. En aquest sentit, han reclamat al govern espanyol que coordini els diferents ministeris implicats en la reforma de l'Estatut Bàsic de l'Empleat Públic (EBEP) i que les infermeres s'incloguin finalment en un únic grup A, sense subgrups, dins l'Administració pública.

Així mateix, han remarcat que, tot i que en l'actualitat s'haurien d'haver superat els rols sexistes, es continua marginant la professió, per ser majoritàriament femenina i dedicar-se a les cures. Entre altres discriminacions i prejudicis, han destacat la manca de reconeixement a la duresa de les seves condicions i riscos laborals, cosa que impedeix que puguin accedir a la jubilació anticipada voluntària i les aboca a sofrir estereotips sexistes i un major nombre d'agressions físiques i verbals, a més de dificultats de conciliació.

stats