Dues de cada tres infraccions sancionades a Cabrera són comeses per estrangers
L'any passat es varen obrir 130 expedients, 89 dels quals varen ser protagonitzats per ciutadans no espanyols
PalmaUn 68% de les persones que varen ser sancionades per haver comès alguna infracció al Parc Nacional Maritimoterrestre de Cabrera el 2018 eren de nacionalitat estrangera, segons les dades facilitades a Efe per la Conselleria de Medi Ambient i Territori. Al Parc Nacional, es varen obrir 130 expedients sancionadors l'any passat, 89 dels quals a estrangers.
L'import total de les sancions imposades el 2018 en aquesta zona protegida va ascendir a 37.710 euros, si bé de moment s'han cobrat 26 de les multes imposades, per una quantia de 8.020 euros. La resta prossegueix la seva tramitació.
Gairebé un 58% dels qui ja han pagat les multes que els varen imposar són estrangers (15 dels 26 que han pagat), de procedències variades que van des de França fins a Rússia. Per facilitar la tramitació d'aquestes sancions que s'imposen a ciutadans originaris d'altres països, a més de les dades habituals, els agents sol·liciten a l'infractor un correu electrònic de contacte.
La causa més freqüent de les sancions són les irregularitats vinculades amb el fondeig d'embarcacions, com pernoctar a l'illa sense haver sol·licitat permís o excedir-se en el temps autoritzat, amb 53 sancions, un 40,7% de totes les que es varen imposar.
Navegar sense autorització o bé en zones de reserva on no està permesa la navegació va donar lloc a 29 multes (el 22,3%), i l'accés a terra en zones no autoritzades, 22 sancions (16,9%). La Conselleria també va imposar 6 multes per haver practicat pesca recreativa al Parc Nacional (un 4,6% del total de sancions).
A més, va haver-hi 20 sancions per "usos no autoritzats", concepte que inclou irregularitats que van des de fer volar un dron al parc fins a fumar o caminar per zones on no està permès.
Reserves marines
En la resta dels espais marins protegits de les Illes, les reserves autonòmiques, s'imposen una trentena de sancions anuals entre els expedients oberts pels guardes i per la Guàrdia Civil, la majoria dels quals entre juny i octubre, segons dades de la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació.
Només entre juliol i el 8 d'agost d'aquest any s'han iniciat 12 expedients sancionadors, la meitat en la primera setmana d'agost. On es cometen més irregularitats és en la reserva marina dels Freus d'Eivissa i Formentera, seguida del Llevant de Mallorca i la badia de Palma.
Les principals infraccions que es cometen a les reserves marines tenen relació amb la pesca i són: pescar sense llicència, fer-ho en zones prohibides, agafar espècies en període de veda (sobretot el raor i el verderol), pescar en períodes en els quals no es pot i practicar pesca submarina.