Les infraestructures crítiques espanyoles reben 200 ciberatacs al dia
Un coronel de la Divisió de Coordinació i Estudis de Seguretat defensa a Palma la "necessitat" i l'"obligació" de posar límits al ciberespai
PalmaLa famosa novel·la '1984' de George Orwell, la popular sèrie 'Black Mirror', 'Terminator'... Les Jornades de Ciberdefensa i Ciberseguretat que acull aquest dijous i divendres la Universitat de les Illes Balears (UIB) s’han inaugurat amb referències literàries i filmogràfiques. "George Orwell va fer curt quan descrivia un món ple de càmeres. Ara ens les pagam nosaltres mateixos i ens acompanyen allà on anam", ha explicat el coronel Ángel Gómez de Ágreda, membre de la Divisió de Coordinació i Estudis de Seguretat i Defensa, en una intervenció a les Jornades de Ciberdefensa.
Gómez de Ágreda ha vingut a Palma a parlar de la "necessitat" i l'"obligació" d'establir límits al ciberespai utilitzant una llarga llista de comparacions bèl·liques. I no és estrany, tenint en compte el notable increment d'atacs diaris a la xarxa que registra l'exèrcit: "Se'n produeixen milers cada dia i prop de 200 són contra infraestructures estratègiques", ha assegurat. Uns atacs que, a Espanya es dupliquen cada any, assegura, i que pretenen "el mateix que a la guerra: canviar la voluntat de l’adversari". Gómez de Ágreda assegura que l'exèrcit espanyol fa temps que es prepara per aquesta guerra cibernètica. Per exemple, amb "una de les primeres estratègies de seguretat a escala estatal al món", ha dit durant la intervenció.
"La guerra es lliurava abans als camps de batalla. Després, els terroristes portaren la guerra entre la gent i ara la guerra està en la gent: el camp de batalla som nosaltres", ha dit el coronel, i ha afegit que això "complica" la tasca de l'exèrcit però que la fa "més necessària". "El ciberespai és un món de conflicte on sempre hi ha algú mirant; és allò que hem d’aconseguir governar", ha afegit.
Quin és el punt dèbil de la ciberseguretat? Segons el coronel, tothom és víctima potencial d'un atac a través "dels nostres biaixos i la nostra psicologia". "Ens agrada allò morbós, allò estrident; és això el que retuitejam i és una manera de' hackejar-nos'", ha alertat. De fet, per a Gómez de Ágreda, és precisament al cibersespai on se’ns defineix. On es pot descobrir qui som, d’on venim i on anam. La resposta, diu, és fàcil de trobar "a la primera pàgina de Google quan ens cerquen", la més visible. "Una amiga em va confessar on amagaria un mort a Internet: a la segona pàgina del cercador", ha ironitzat l'oficial.