Societat16/03/2015

Ingressa a presó el conseller delegat de la BPA, segons 'Diari d'Andorra'

Se l'acusa de blanqueig de capitals procedents del crim organitzat

La batlle andorrana ha ordenat l'ingrés a la presó del destituït conseller delegat de Banca Privada d'Andorra (BPA) Joan Pau Miquel, per un delicte de blanqueig de capitals procedents del crim organitzat. La notícia l'avança el 'Diari d'Andorra' després que el banquer va ser detingut divendres i havia passat a disposició judicial.

La batlle, especialitzada en delictes econòmics, Canòlich Mingorance va ordenar el seu ingrés a la presó andorrana de La Comella, informa avui 'Diari d'Andorra'.

Miquel va respondre davant Mingorance de les acusacions formulades en el marc del denominat cas Emperador de lluita contra la màfia xinesa, implantada a Espanya i amb l'empresari xinès Gao Ping com a suposat responsable màxim d'una estructura jeràrquica molt àmplia i ben definida.

Cargando
No hay anuncios

De la trama global penjaven diverses xarxes, una de les quals dedicada exclusivament al rentat de diners, que tindria una presumpta procedència il·lícita.

Del sumari inicial instruït per l'Audiència Nacional es desprèn que es tractaria d'operacions d'evasió fiscal després de deixar de pagar impostos a Espanya basant-se en factures suposadament falsificades.

Cargando
No hay anuncios

Miquel va ser detingut divendres com a conseqüència d'unes declaracions que va fer davant la fiscalia espanyola i l'andorrana un dels principals cervells de la xarxa de blanqueig del grup que liderava Ping, l'empresari català Rafael Pallardó Calatrava, segons aquestes mateixes fonts.

Aquest home, titular de diverses societats que es dedicaven a comerciar amb productes de marroquineria procedents de la Xina, va assegurar als fiscals que Miquel era un dels artífexs financers de l'operativa per blanquejar els diners.

Cargando
No hay anuncios

El supervisor financer andorrà, l'Institut Nacional Andorrà de Finances (INAF), va intervenir dimecres passat l'entitat després de la comunicació del FinCEN nord-americà, que assenyalava la BPA per un presumpte delicte de blanqueig de capitals procedents del crim organitzat.

El departament del Tresor dels Estats Units acusava alguns directius de la BPA de col·laborar en el blanqueig de diners de clients xinesos, russos, mexicans i veneçolans.