Els ingressos hospitalaris per covid-19 s’estabilitzen

Salut ja parla d’una tendència a la disminució de la segona onada de la pandèmia i espera que s’accentuï amb els confinaments a les zones més afectades de les Balears

Una professional sanitària pren mostres per diagnosticar un possible cas de covid-19.
Maria Llull
18/09/2020
3 min

PalmaEls ingressos hospitalaris per covid-19 s’han estabilitzat des que varen assolir el pic de la segona onada de coronavirus el 8 de setembre, amb 410 persones ingressades. Divendres, al tancament d’aquesta edició, hi havia 370 malalts ingressats -63 en unitats de cures intensives-. De fet, Salut ja parla d’una tendència a la disminució de la pandèmia, encara que amb molta cautela i recordant que la davallada no és lineal, sinó en forma de dents de serra, amb algunes pujades intermitents. El que sí que s’espera és que aquesta tendència s’accentuï amb els confinaments que la Conselleria ha decretat a les zones més afectades de les Balears -Son Gotleu i Arquitecte Bennàssar, a Palma, i Sant Antoni de Portmany i Vila, a Eivissa-. Pel que fa als nous casos, divendres es varen sumar 200 PCR positives, 56 menys que les 24 hores anteriors.

Salut explica la bona evolució dels ingressos no només per l’estabilització de la segona onada de covid-19, la qual implica una minva de les estades en hospitals, sinó també per una major informació dels pacients, que avisen que tenen símptomes abans que s’agreugi la seva situació, i un millor coneixement de la malaltia per part dels metges, que ara poden donar les altes hospitalàries abans i amb una major seguretat.

Els efectes dels confinaments

Divendres a les 22.00 hores varen entrar en vigor els confinaments de la zona bàsica de salut d’Arquitecte Bennàssar -la qual afecta els barris d’Arxiduc, Plaça de Toros, Son Oliva i Son Fortesa Sud-, i també els de Sant Antoni de Pormany i Vila -concretament, a les zones de l’Eixample i el Viver-, a Eivissa.

Aquestes tres àrees es varen sumar a la zona de Son Gotleu on, després d’una setmana de limitacions, la millora de la situació és evident. “La setmana anterior a les restriccions hi va haver 66 casos nous al centre de salut de Son Gotleu, mentre que aquesta setmana n’hi ha hagut 44”, va explicar divendres el portaveu del Comitè de Gestió de Malalties Infeccioses, Javier Arranz, que també va destacar que la taxa de PCR positives havia minvat del 14% al 10% a les quatre barriades implicades: Son Gotleu, Can Capes, la Soledat Nord i una part de Son Canals.

“Sembla que va baixant”, va afegir Arranz, encara que no va assegurar que s’aixequin totes les restriccions dissabte que ve, quan es compleixin els 15 dies de durada que va establir la resolució de Salut. “Si aquesta tendència es manté, pensarem si convé allargar-ho una setmana més o es poden llevar part de les restriccions. El nostre desig és intentar modificar-les com abans millor”, va afegir el portaveu.

Com ja va passar després de la primera onada de la pandèmia, a Salut hi ha preocupació pel que pugui passar quan s’aixequin les mesures restrictives. “Tornarem a tenir un increment de casos”, apuntà Arranz, a més d’indicar que les futures onades del covid-19 “arribaran de manera similar a la segona i probablement a final d’any”.

També caldrà veure com evolucionen els contagis a les escoles, on, de moment, “sembla que les mesures s’estan fent força bé”, segons va explicar divendres el portaveu de Salut.

La vacuna de la grip s’avança

Amb la tardor arribarà la temporada de la grip, la vacuna de la qual s’avançarà abans de novembre. Així mateix, la Conselleria preveu que la situació de la grip no sigui tan alarmant, ja que mesures com l’ús obligatori de la mascareta frenaran l’augment de casos.

Però, abans de la grip, el Govern posarà en marxa aquest dimarts quatre noves línies de covid exprés a Mallorca, on n’hi haurà sis: quatre a Son Dureta i dues al Palau de Congressos. L’objectiu és descongestionar els centres de salut perquè puguin prestar major atenció a tot allò que no sigui covid.

MÉS DE 60.000 PERSONES CONFINADES EN ELS SEUS BARRIS

A les Balears hi ha confinades més de 60.000 persones en els seus barris des que divendres varen entrar en vigor les restriccions a Arquitecte Bennàssar (Palma), i a Sant Antoni i Vila (Eivissa). El gruix de ciutadans afectats per les limitacions a la mobilitat i a les reunions familiars i socials, entre altres mesures, és a Palma, amb 43.000 persones, gairebé un 10% dels 451.543 habitants -dades de l’Ajuntament corresponents al 2019-. A Vila, les restriccions s’apliquen sobre 16.000 persones i no hi ha càlculs sobre Sant Antoni.

stats