L'Estat i les comunitats acorden l'ús obligatori de la mascareta a partir dels sis anys per a tots els alumnes

Els alumnes s'hauran de rentar les mans almenys cinc cops al dia i controlar la temperatura a diari

El ministre d'Educació, Salvador Illa; la ministra de Política Territorial i Funció Pública, Carolina Darias; i la ministra d'Educació, Isabel Celaá, s'han reunit aquest dijous amb les comunitats autònomes en una conferència sectorial mixta per parlar dels protocols i les mesures per l'inici del curs escolar 2020-21
Núria Rius Montaner / Pau Rumbo
27/08/2020
4 min

Madrid / BarcelonaEscoles tancades només “si la transmissió no està controlada” i obligatorietat de l'ús de les mascaretes a partir dels sis anys per a tots els alumnes. Són dues de les mesures sobre l'inici del curs escolar que aquest dijous el govern espanyol ha acordat amb les conselleries d'Educació de les comunitats autònomes. D'aquesta manera, i quan només falta una setmana perquè algunes comunitats comencin les classes, es tanca una "acord total", en paraules de la ministra d'Educació, Isabel Celaá, que vol homogeneïtzar l'actuació de les diferents regions.

"Busquem la tranquil·litat de les famílies", ha dit Celaá en roda de premsa després de la reunió amb les conselleries. La ministra ha insistit en què un dels objectius de l'acord és el de "garantir l'activitat lectiva a l'educació obligatòria" i ha especificat que "fins al segon curs d'ESO es buscarà la presencialitat al màxim".

L'acord final recull que l’activitat educativa s’ha de reproduir de manera “normal” tot i que hi hagi algun cas de coronavirus al centre. En aquest sentit, el pla acordat estipula que les escoles només tancaran “si la transmissió no està controlada”. El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha explicat que la suspensió generalitzada de l'activitat de forma unilateral per part d'una autonomia només s'adoptarà en situacions excepcionals i caldrà comunicar-ho prèviament al ministre de Sanitat i acordar-ho al Consell Interterritorial de Salut. Tanmateix, Illa ha insistit en què "una mesura aïllada com la paralització de l'activitat educativa pot no tenir efecte" en l'evolució de la pandèmia.

En un principi només hauran de fer quarantena els alumnes del grup bombolla on es detecti un cas positiu de covid-19. En aquest sentit, el ministre de Sanitat ha explicat que l'acord també estableix com a "brot" quan hi ha "més de tres casos positius" en un mateix grup. Pel que fa a aquests grups bombolla, l'estabilitat també passarà per evitar activitats que "comportin la barreja d'alumnes de diferents grups de convivència o classe, així com les que requereixin un contacte menor a la distància de seguretat". A més a més, a Infantil i fins a segon de Primària els alumnes s'organitzaran en grups estables de convivència.

Mascareta a partir dels 6 anys

La ministra d'Educació també ha explicat que s'ha acordat l'ús obligatori de la mascareta a partir dels 6 anys de manera "generalitzada", una mesura que endureix la proposta inicial de la Generalitat. En aquest sentit, el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha dit que tot i que la idea era que a Catalunya la mascareta fos obligatòria a partir dels sis anys només en els llocs on la situació epidemiològica està pitjor, "com malauradament la majoria del territori està en vermell, portarem la mascareta a partir dels sis anys", ha matisat. D'aquesta forma, el criteri de la Generalitat coincidirà per ara amb les recomanacions de l'estat espanyol. En tot cas, es plantejarà, en els territoris que estan millor, que pugui ser obligatòria només a partir dels 12 anys, com estava previst pels llocs en millors condicions en relació a la covid-19.

Pel que fa la prevenció sanitària, els alumnes també s'hauran de rentar les mans de "manera freqüent", un mínim cinc de cops al dia, ja sigui amb sabó o amb gel hidroalcohòlic i se'ls haurà de prendre la temperatura abans de començar la jornada, així com als professors. Cada CCAA podrà decidir si ho fan els pares abans d'anar a l'escola o és el centre qui ho fa a l'entrada o a l'aula. També s'haurà de prendre la temperatura als professors.

També es reforçarà l'educació per a la salut i la formació al professorat en aquest sentit. Per altra banda, les comunitats i el govern espanyol han acordat que a cada centre hi haurà d'haver una persona "familiaritzada" amb tots els documents relacionats amb la pandèmia i l'actuació a les escoles. Pel que fa als espais, s'hauran de ventilar amb freqüència, almenys uns 10 o 15 minuts, i s'intensificarà la neteja. D'altra banda, als menjadors escolars caldrà mantenir la distància d'un metre i mig i s'establiran llocs fixes per a tot l'any. Al transport escolar també serà obligatori l'ús de mascareta a partir de sis anys i serà recomanable en els alumnes de tres a cinc anys.

Aquest "acord total", com l'han denominat des del govern espanyol, va en paral·lel a les guies que separadament han aprovat les comunitats, que són les que en última instància tenen competències en matèria d’Educació. En tot cas, tant des de Sanitat com des d'Educació han destacat la "coordinació". El ministre de Sanitat també ha recordat que les mesures a les escoles són "flexibles", en el sentit que s'adaptaran depenent de la gravetat de la situació epidemiològica de cada territori.

Evitar l'absentisme

Celaá ha explicat que el govern espanyol ha encarregat un informe jurídic sobre les conseqüències i la capacitat d'actuació davant casos d'absentisme en cas que hi hagi pares que no duguin els nens a l'escola per por als contagis. Preguntats per sancions si es porta als nens a l'escola amb símptomes, Illa ha demanat "seriositat" als pares. "No concebo que això passi, que un pare porti a un nen que no està en condicions", ha dit Illa, que ha afirmat que si cal començar a sancionar comportaments com aquest "això no té solució".

En tot cas, la pregunta apareix en un moment en què pares i mares es pregunten com solucionar l'equació de la conciliació en cas que un fill hagi de fer quarantena a casa. Si bé la ministria d'Educació va dir que estaven estudiant un permís retributiu o una baixa, per ara no hi ha cap resposta clara adreçada als adults que hagin de modificar la seva jornada laboral per tenir cura dels menors en quarantena.

stats