Societat30/07/2019

Un total de 56 noves instal·lacions fotovoltaiques a les Illes es repartiran 40 milions en ajudes

Aquests projectes permetran a la Comunitat quadruplicar l'energia provinent de fonts renovabes i arribar al 10%

Carles Tudurí
i Carles Tudurí

PalmaUn total de 56 projectes competeixen per obtenir els 40 milions que el govern estatal ha posat a disposició de les Illes per impulsar instal·lacions de plaques d'energia solar, segons ha explicat aquest dimarts en roda de premsa el vicepresident i conseller de Transició Energètica de la Comunitat, Juan Pedro Yllanes. L'execució d'aquests projectes permetrà passar del 2,5% al 10% el volum d'energia de les Illes provinent de fonts renovables.

Les peticions sumen 335 megawatts i, per illes, 47 corresponen a Mallorca, 6 a Menorca, 2 a Eivissa i 1 a Formentera. Destaca el fet que la convocatòria permetrà que Eivissa tingui els primers parcs fotovoltaics. Tenint en compte l'aportació estatal i la que farà el sector privat, la inversió total serà de 260 milions d'euros, segons Yllanes. Els promotors podran triar rebre la subvenció de forma anticipada o una vegada executat el projecte. Les obres hauran d'estar acabades, com a màxim, en 2022.

Cargando
No hay anuncios

Aquestes instal·lacions se sumen als 38 parcs ja existents i als 20 que hi ha en tramitació. La mitjana estatal de producció d'energia renovable se situa en un 20%, per la qual cosa les Illes continuen molt enrere tot i l'impuls d'aquesta mesura, segons dades aportades pel director general de l'Institut per a la Diversificació i l'Estalvi de l'Energia, Joan Herrera, i el seu director d'Energies Renovables i Mercat Elèctric, Joan Groizard, que han participat en la roda de premsa juntament amb Yllanes i el director general d'Energia del Govern, Ferran Rosa.

Segons Yllanes, la resposta a la convocatòria demostra l'aposta ferma de Balears per les energies alternatives i evidència que el govern central ha de continuar invertint per promoure-les.

Cargando
No hay anuncios

Per part seva, el director general de l'IDAE, Joan Herrera, ha destacat els avantatges que suposa l'impuls de projectes d'energies renovables, com la generació d'ocupació, la reducció del cost de l'energia i l'increment del valor afegit.

Rosa ha afegit que la majoria dels projectes presentats són de petites dimensions, ja que la tramitació de parcs fotovoltaics de menys de quatre hectàrees en sòl rústic és molt més senzilla, atès que no requereixen obtenir la declaració d'interès general.