ESPAIS NATURALS

L’Institut Balear de la Natura ofereix refugi als residents

La xarxa de 12 albergs del Govern ubicats en àrees naturals és utilitzada principalment per mallorquins

LES CASES DE BINIFALDÓ
 En aquestes construccions se situen dos dels albergs més sol·licitats.
Carles Tudurí
21/09/2018
5 min

PalmaEn una illa en constant creixement del turisme, pocs llocs queden fora de l’àmbit dels visitants, que gràcies a internet són capaços de trobar el camí per descobrir els secrets més ben guardats dels residents. Tot i això, queda un territori quasi inexplorat pels turistes per gaudir d’alguns dels indrets més espectaculars de Mallorca: els refugis de l’Ibanat (Institut Balear de la Natura).

I és que els 12 refugis gestionats per aquesta entitat del Govern varen rebre el 2017 un total de 9.431 visitants, només 440 dels quals varen ser estrangers. Aquests foren principalment d’Alemanya (133), el Regne Unit (69) i França (44).

Els darrers anys les estades en aquestes instal·lacions s’han popularitzat entre els residents, que utilitzant aquestes construccions poden passar uns dies de vacances entre amics a preus molt econòmics. Entre gener i juny d’enguany aquests centres ja han registrat 8.197 estades, una mica més de mil que el mateix període de l’any passat. Els refugis varen ser ocupats l’any passat poc més de 2.000 nits, amb un total de 14.218 estades.

La xarxa de l’Ibanat està composta per 12 refugis, però amb ubicacions, capacitats i serveis molt diferents. Per exemple, la majoria d’albergs s’han de reservar de manera completa. Només s’Alzina (10 places) i s’Arenalet (22 places), situats en el Parc de Llevant, permeten reservar habitacions dobles. En canvi, els altres es reserven en la seva totalitat, amb capacitats molt diverses. El més petit és el de la Coma de Binifaldó, per a dues persones, mentre que Binifaldó Gran (20 places), Binifaldó Petit (10 places) i els Oguers (10 places) són alguns dels més grans. De capacitat intermèdia, d’entre 6 i 8 places, tenim Cúber, Gorg Blau, Son Real, Lavanor i Coll Baix. Els preus oscil·len, sempre que es completi la capacitat, entre els 10 euros i els 22, en el cas de places d’habitacions dobles.

Diversitat de serveis

També hi ha diversitat d’equipament i comoditat entre els diferents centres. Les cases de Binifaldó, on se situen els dos refugis esmentats, estan totalment equipades, amb calefacció que utilitza biomassa, una cuina quasi professional, electricitat, banys, dutxes i altres comoditats. Els visitants es distribueixen en tres dormitoris de distintes capacitats. Un nivell similar de comoditat tenen els refugis del Parc de Llevant. En canvi, altres instal·lacions s’ofereixen sense serveis. Al Coll Baix i a la Coma de Binifaldó no hi ha electricitat, mentre que a Son Moragues, Cúber i el Gorg Blau no hi ha gelera ni cuina, o en tot cas molt bàsica. La majoria de cases tenen instal·lacions per fer foc i poder torrar defora durant els mesos que està permès.

Els de la serra de Tramuntana són reservats bàsicament una nit o dues, normalment divendres o dissabte. En ocasions es tracta d’aficionats al senderisme, ja que la majoria estan localitzats en àrees de gran valor paisatgístic on solen confluir rutes molt populars entre els excursionistes. Per exemple, Binifaldó permet accedir al Tomir molt fàcilment, mentre que els de Cúber i el Gorg Blau són molt a prop d’algunes etapes de la GR221 que transcorre per la Tramuntana, i Son Moragues, al Teix. Entre Tramuntana i el Parc de Llevant hi ha el refugi de Son Real, amb capacitat per a vuit persones i amb pocs serveis, però ubicat molt a prop de la mar, fet que el converteix en un refugi demanat.

L’estrella dels albergs és sens cap dubte s’Arenalet, per la seva ubicació en una zona privilegiada al Parc de Llevant, a pocs metres de la platja, ja que l’any passat va sumar 2.702 visitants, però els de Tramuntana també tenen demanda. Destaca el de Binifaldó Gran, amb 1.517 visitants i 2.711 estades. El segueix Binifaldó Petit, amb 706 persones i 1.246 nits. En tercer lloc trobam Son Real, amb 598 persones i 997 estades. Cúber i Gorg Blau també estan per damunt els 500 visitants, i Lavanor i Coll Baix, per damunt dels 400. Per contra, per la seva menor capacitat, la Coma de Binifaldó només va tenir 196 visites. Alguns d’aquests refugis, en especial el de Binifaldó, a causa de la seva major capacitat, reben de tant en tant grups escolars o d’alguna associació juvenil que van a fer estades en la natura.

Tots els refugis es poden reservar només en línia, a la web que l’Ibanat té habilitada per a aquest tràmit. El sistema permet reservar només fins a tres mesos endavant, però els caps de setmana de la majoria de refugis es reserven amb molta antelació. És habitual que en el moment que s’obrin les reserves per al cap de setmana d’aquí a tres mesos alguns dels refugis es reservin immediatament, fins i tot a les dotze de la nit i un minut; és a dir, que hi ha clients que esperen per fer la reserva en el moment que s’obre la possibilitat.

Nous refugis

A aquesta xarxa es podrien afegir d’aquí a poc temps les Cases de Collidores, de Planícia, i ses Figueroles, entre Selva i Escorca, segons explica el director de l’Ibanat, Joan Ramon Villalonga. Aquestes construccions s’habilitaran com a refugis un pic es tramitin els permisos gràcies a un projecte finançat amb fons de l’impost sobre estades turístiques. A més, Villalonga explica que l’Ibanat té destinada una plantilla de 35 treballadors per a la gestió i manteniment de la xarxa d’albergs.

“Aquest grup de treballadors gestiona els refugis i les àrees recreatives i zones d’acampada. Els caps de setmana, el personal ha d’estar de guàrdia per atendre els usuaris d’aquestes infraestructures”. A més, a part de la gestió diària, els refugis necessiten de manera regular petites obres de reparació i manteniment, apunta Villalonga.

Els refugis del Parc de Llevant, els més demanats i més ben equipats

Una mirada a les xifres d’ocupació ens permet constatar que els refugis més demanats de la xarxa del Govern són els ubicats en el Parc de Llevant, especialment el de s’Arenalet. Aquest refugi va tenir l’any passat 2.702 visites i 4.102 estades, amb un creixement constant en els darrers anys, ja que el 2014 rebé 2.408 persones.

Tot i que els refugis d’aquestes zones són els que presenten més dificultats per accedir-hi, la seva ubicació a prop de la mar els converteix en els més sol·licitats.

S’Arenalet és a prop d’una hora i mitja caminant, ja sigui des del centre de recepció del Parc de Llevant o des de Cala Torta, ja que s’hi pot arribar per la costa. Per facilitar l’arribada dels visitants, l’Ibanat ofereix un servei de transport del menjar i del beure, que es du fins al refugi mentre els visitants fan el recorregut a peu. A prop d’aquest refugi també hi ha una zona d’acampada, per a la qual és necessari també reservar.

Els Oguers té igualment una demanda important, amb 774 visitants i 1.093 estades. L’establiment està una mica més allunyat de les platges, a uns 20 minuts, però té una ubicació privilegiada dins el parc i ofereix moltes comoditats.

S’Alzina, que té cinc habitacions dobles amb bany propi, va tenir 570 clients i 729 estades.

Per reservar aquests refugis, és necessari fer-ho pràcticament tres mesos abans, ja que s’ocupen ràpidament.

stats