La Interpol demana ajuda per identificar una dona trobada morta al port de Santa Eulària el 2019
La organització policial ha publicat la informació amb motiu de la campanya 'Identify Me 2024' que treballa en la resolució dels casos de 46 dones assassinades o trobades mortes en circumstàncies sospitoses
PalmaLa Interpol ha demanat ajuda per identificar, juntament amb altres 45 dones assassinades o mortes en circumstàncies sospitoses, la dona d'entre 25 i 30 anys que el 9 de juliol va ser trobada flotant sense vida en aigües properes al port de Santa Eulària, a Eivissa.
Segons la notificació negra de la Interpol, recollida per Europa Press, que l'organització policial internacional ha publicat amb motiu de la campanya 'Identify Me 2024', el cos de la dona va ser trobat pels ocupants d'un iot fondejat a uns 150 metres de distància de la costa, els quals el varen traslladar fins al port. Només duia un banyador de color negre. Les primeres investigacions dels agents de la Policia Judicial de la Guàrdia Civil varen apuntar que la dona hauria mort aquell mateix dia i no varen apreciar signes de violència en el cadàver. La seva absència no va ser reportada per cap dels vaixells propers i no es va denunciar la seva desaparició en els dies posteriors a la troballa.
Els investigadors consideren que el mateix dia que es va trobar el cos, la dona va sortir d'una furgoneta negra per fer feina al vaixell d'uns clients milionaris i procedents d'Orient Mitjà. Segons consta en la notificació negra, que s'utilitza per aconseguir informació de cadàvers sense identificar, exercia la prostitució a la zona de Sant Antoni de Portmany.
Davant la manca d'identitat, la Interpol ha etiquetat la víctima com el cas ES07. La investigació ha determinat que quasi no parlava amb altres persones, els seus companys només en sabien el nom i normalment anava acompanyada d'una persona prima, rossa i que es transvestia. Els agents varen determinar que la dona tenia entre 25 i 30 anys, feia 1,60 metres, tenia un to clar de pell, cabells castanys i ulls blaus. No duia joies i tampoc tatuatges, marques de naixement ni cicatrius. A partir de la informació obtinguda a través de les investigacions, la Interpol va poder elaborar un retrat robot per intentar facilitar-ne la identificació.
Campanya 'Identify Me 2024'
A la campanya 'Identify Me 2024' hi participen sis països europeus: Espanya, Itàlia, França, Alemanya, Bèlgica i Països Baixos, per intentar resoldre els casos de 46 dones que varen ser assassinades o trobades sense vida en circumstàncies sospitoses o poc clares. Espanya participa en set casos que investiguen diferents cossos policials.
Les autoritats sol·liciten a la ciutadania que posi en coneixement seu, a través d'un formulari disponible a la pàgina de la Interpol, qualsevol informació que pugui tenir sobre aquests casos. L'any passat, aquesta campanya es va saldar amb 1.800 informacions ciutadanes i la resolució d'un cas que feia 31 anys que estava en suspens.
Així, el cos ha publicat una notificació negra sobre cada una de les dones desconegudes, per tal d'obtenir informació sobre els cadàvers sense identificar i determinar-ne les circumstàncies de la mort.
El cas de Rita Roberts
Aquesta iniciativa ja va obtenir bons resultats en resoldre's un cas que havia estat en suspens durant 31 anys. Dos dies després del llançament de la primera fase de la campanya, el 10 de maig de 2023, uns familiars de Rita Roberts van telefonar des del Regne Unit a la línia d'atenció telefònica després d'haver reconegut el tatuatge de la dona a les notícies.
Rita Roberts tenia 31 anys quan va sortir de Cardiff (Gal·les) el febrer de 1992. La seva família va saber d'ella per darrera vegada al maig de 1992, i el cadàver, sense identificar, va ser descobert a Anvers el 3 de juny del mateix any. La recerca va determinar que havia estat assassinada. Aquest és un cas representatiu de l'esforç internacional per sol·licitar informació, identificar aquestes dones mortes i procurar que es faci justícia.