Societat

Invasapp: l'aplicació mòbil que ha creat la UIB per combatre els insectes invasors a les Balears

Aquesta eina digital de ciència ciutadana té l'objectiu de prevenir l'expansió d'espècies foranes

Aquestes són algunes de les espècies invasores que l'eina de la UIB pot identificar
ARA Balears
15/10/2024
2 min

Investigadors de la Universitat de les Illes Balears (UIB) i de l'Institut Mediterrani d'Estudis Avançats (Imedea, CSIC-UIB) han creat Invasapp, una aplicació mòbil per detectar la presència d'insectes invasors a les Balears. Amb aquesta eina qualsevol persona podrà notificar possibles deteccions d'aquests animals des del seu dispositiu mòbil i des de la web del projecte.

L'aplicació és gratuïta i es pot descarregar a dispositius que funcionen amb el sistema operatiu d'Android. Segons ha assegurat la UIB en un comunicat, Invasapp "amplia el focus a 24 espècies invasores i pren el relleu a Vespapp, l'aplicació exitosa que ha contribuït a detectar més de la meitat dels nius de vespa asiàtica que s'han trobat a Mallorca". Així doncs, l'objectiu d’aquesta iniciativa de ciència ciutadana és "contribuir a controlar la previsible arribada de 24 espècies potencialment perilloses que en l’actualitat s’expandeixen arreu d’Europa, i seguir l’exemple exitós que va suposar el desenvolupament de Vespapp per fer front a l’expansió de la vespa asiàtica a les Balears", segons ha explicat la UIB.

A través d’Invasapp, els usuaris podran comunicar als experts de la UIB i de l’Imedea (CSIC-UIB) els possibles albiraments mitjançant comentaris i fotografies georeferenciades. A canvi, les persones que notifiquin als experts obtindran informació sobre la morfologia i el comportament de les espècies invasores amb l'objectiu que aprenguin a diferenciar-les de les espècies autòctones de les Illes.

L'equip que hi ha darrere el projecte està format per investigadors del departament de Biologia de la UIB que varen identificar per primera vegada la presència de la vespa asiàtica a Mallorca, l’any 2015, i que varen contribuir de manera activa a erradicar-la l’any 2020.

Espècies exòtiques, una amenaça potencial

Invasapp posa la mirada en altres 24 espècies invasores d’insectes que poden suposar una amenaça per a les Illes Balears. Són coleòpters com el corc del pebre (Anthonomus eugenii) i l’escarabat asiàtic banyut; dípters, com la mosca de la poma; lepidòpters, com l’eruga del boix, i himenòpters, com la vespa europea.

Aquestes i altres espècies estan incloses en diferents catàlegs d'invasores i de plagues prioritàries tant de l’Estat com de la Unió Europea, i suposen una "amenaça potencial" per a la biodiversitat i per l’agricultura, a més de tenir un impacte econòmic "important", segons ha recalcat la UIB.

Una xarxa de monitoratge

El desenvolupament de l’aplicació complementa la xarxa de monitoratge que el projecte STOP Invasores va posar en marxa l’any 2022, que va detectar per primera vegada la presència de la vespa carnissera a Mallorca. Les trampes s’ubiquen en ports, aeroports i punts de distribució de productes vegetals d’arreu de les Illes Balears per prevenir l’expansió d'espècies foranes.

stats