Investigadora de l'IEO destaca la "bona salut" de la llagosta menorquina
Considera que, "en línies generals", els pescadors respecten la talla mínima de la llagosta
MAÓLa investigadora de l'Institut Espanyol d'Oceanografia (IEO) Sandra Mallol ha destacat la "bona salut" de la llagosta menorquina, en part a conseqüència de la riquesa de la biodiversitat de l'illa. Mallol explica: "La llagosta d'aquí és la mateixa que es captura a tota la Mediterrània, però en funció del terreny i de la varietat de menjar pot adoptar diferents matisos", i ha afegit: "Menorca ofereix hàbitats molt diferenciats, amb roques i una diversitat d'algues i invertebrats que permeten a aquest crustaci alimentar-se d'una biodiversitat extremadament rica".
D'altra banda, Mallol ha posat en valor la importància de regular a través de la normativa les captures de llagosta, amb l'objectiu de preservar l'espècie: "Estam en un nivell de sobreexplotació a tota la Mediterrània, però a les Balears encara hi ha una pesquera important que es manté gràcies a la regulació, el període de veda i altres regulacions que en garanteixen l'estat actual en comparació amb altres zones del litoral espanyol".
Pel que fa al compliment de la normativa, Mallol considera que, "en línies generals", els pescadors respecten la talla mínima de la llagosta, i creu que els bons resultats que està donant la preservació de les captures és bàsic: "Si miram enrere, veim com la conscienciació ha augmentat perquè s'han vist els resultats de respectar la talla mínima. Una llagosta petita que avui llances a la mar, la trobaràs l'any que ve gran i en podràs treure més profit".
Finalment, la investigadora de l'IEO ha reconegut que s'estan plantejant una revisió de la regulació per mantenir els nivells actuals de pesca, una actualització que no es dona des de l'any 2001: "Hi ha avenços científics que podrien retocar un poc la regulació, en concret algunes mesures tècniques a les arts de pesca o el temps de calada".