Investigadors fan servir el wifi de l'Ajuntament de Palma per comprovar el compliment de la distància social
El moviment de persones es va reduir un 60% durant deu primers dies del confinament, segons la zona de la ciutat, d'acord amb un estudi de la UIB
PalmaUn equip d'investigadors de la Universitat de les Illes Balears (UIB) ha desenvolupat una metodologia per saber si es compleix la distància de seguretat sanitària al carrer i que alhora respecta la privacitat dels usuaris. I ho han fet a partir de les dades de localització de la xarxa SmartWifi de l'Ajuntament de Palma, perquè permet determinar la presència de telèfons mòbils en les zones de cobertura, segons ha informat la universitat en un comunicat.
Els investigadors, que han analitzat dades de mobilitat durant els primers mesos d'enguany, han conclòs que els deu primers dies del confinament el nombre de dispositius mòbils en moviment es va reduir un 60% a Palma, segons la zona de la ciutat. També han trobat diferències entre les zones analitzades i han concretat en quines franges horàries i quins dies els límits de distanciament social no es varen mantenir o eren més difícils de complir.
Durant la fase de desconfinament cal monitorar els espais més importants de la ciutat per ajudar a optimitzar els recursos de les administracions públiques, com ha assenyalat la UIB. Per això, la metodologia que ha fet servir l'equip permetrà conèixer el patró diari de mobilitat que es va crear després de les mesures de confinament i permetrà potenciar una gestió de la mobilitat urbana a partir d'indicadors mesurables.
L'equip ha pogut establir l'espai disponible per a les persones eliminant el que està ocupat pel mobiliari urbà, els arbres i els fanals. Això permet definir un indicador de distanciament físic específic per a cada espai geogràfic i, a més, determinar quan se supera aquest límit i ajudar a garantir la distància mínima entre ciutadans.
Aquesta tecnologia ja es va fer servir per monitorar la congestió de vianants de Palma l'any passat i va aportar molta informació per gestionar la mobilitat urbana, segons la UIB. La infraestructura SmartWifi de Palma, que és una xarxa wifi distribuïda pel municipi, permet determinar els moments de concentració elevada de gent i els investigadors proposen usar-la per saber si es compleixen les mesures de distanciament.
L’equip de la UIB
La investigació ha estat coordinada pel doctor Bartomeu Alorda Ladaria, que és professor titular del Departament de Física de la UIB, director d'Innovació i Transferència i coordinador del grup de treball SmartDestination/SmartCity de la UIB i investigador principal del grup d'eHealth i Telemedicina Multidisciplinària mitjançant Sistemes Intel·ligents Ciberfísics de l'Idisba.
L'equip multidisciplinari ha estat format pel doctor Vicente Ramos Mir, que és professor titular del Departament d'Economia Aplicada de la UIB, i pel doctor Maurici Ruiz Pérez, professor titular del Departament de Geografia i director del servei de SIG i Teledetecció de la UIB. Tots dos, a més, són membres del grup de treball SmartDestination/SmartCity de la UIB.
Aquest grup de treball es va crear com un espai de relació i oportunitat per fer aportacions, des de les diferents àrees de recerca de la UIB, a la necessitat d'incorporar tecnologies per a la gestió del territori i de la destinació turística associada.