Societat30/03/2020

Investigadors mallorquins treballen en un test més barat i precís per detectar el coronavirus

El nou mètode seria deu vegades més econòmic que la PCR i oferiria una eina més per descongestionar el sistema de diagnosi de pacients

Kike Oñate
i Kike Oñate

PalmaUn grup de científics de l'Institut d'Investigació Sanitària de les Illes Balears (IdISBa) està elaborant un nou test mèdic que seria deu vegades més barat que la PCR però alhora molt precís en el moment de detectar casos de coronavirus. Aquest mètode permetria descongestionar el sistema de diagnosi de pacients als hospitals i fer un seguiment dels infectats que estiguin a l'UCI, segons explica el coordinador del projecte, Roberto de la Rica.

En deu setmanes tindran els resultats de la investigació que va començar al juny de 2019 amb l'objectiu de detectar un bacteri que afecta especialment les persones que pateixen la Malaltia Pulmonar Obstructiva Crònica (MPOC), associada al consum de tabac. La crisi sanitària, però, ha fet que el grup ampliï la recerca perquè el test també pugui servir per detectar el coronavirus. La proposta arriba en un moment en què el Govern encara no sap res dels tests ràpids encarregats per l'Estat i que també s'hauran de repartir a les Balears.

Cargando
No hay anuncios

"Malgrat que de vegades pugui fallar, la PCR és la millor tècnica per detectar el covid-19 perquè és molt sensible", comenta qui també és corresponsable del grup multidisciplinari de Sèpsia de l'IdISBa. "El nostre test, però, serviria per donar una alternativa i oferir més eines de detecció", diu, i afegeix que el mètode que investiguen es podria fer servir paral·lelament per evitar la saturació a l'hora de diagnosticar casos als hospitals. També permetria fer un seguiment dels pacients que són a l'UCI i veure si milloren.

El coordinador comenta que les mostres de moc solen ser molt sòlides i "atrapen" les proteïnes virals, fet que dificulta la detecció dels virus. El nou mètode que proposen, en canvi, pot dissoldre les mostres amb molta eficiència per accedir fàcilment als patògens i fer-ne una detecció "més eficient". De la Rica també diu que les mostres es podran analitzar amb la tècnica ELISA, que "és molt comuna als laboratoris dels hospitals", de manera que el test es podria implementar "sense problemes".

Cargando
No hay anuncios

De la Rica comenta que el test donaria els resultats en unes hores, però reitera que el més important és que el control sigui "fiable" i no falli per evitar perdre temps i doblers. Una vegada tinguin les dades, i en cas que siguin positives, contactaran amb empreses fabricants. El coordinador confia que el procés perquè es pugui distribuir s'acceleri per la crisi sanitària perquè en una situació normal "trigaria". Tot i això, puntualitza que "cal que el producte passi un protocol de qualitat exigent que en garanteixi l'efectivitat". Sobre l'àmbit de distribució, De la Rica diu que això dependrà dels fabricants.

Arriben 10.000 proves de la Xina a les Balears

La Conselleria de Salut disposa de 10.000 proves per detectar el coronavirus, com ha explicat aquest dilluns l'ARA Balears. El material procedeix del carregament arribat de la Xina diumenge i que ha comprat el Govern per detectar-lo de manera "eficient", segons ha informat la consellera, Patrícia Gómez. "Les proves han demostrat que poden detectar anticossos del virus, tal com s'esperava, i per tant, són vàlides", com ha dit la consellera, qui recorda que el Laboratori de Microbiologia de Son Espases n'ha comprovat l'eficàcia.

Cargando
No hay anuncios

Tot i això, i que fa dues setmanes que s'anomenen, no hi ha cap data sobre l'arribada de les proves ràpides. "Continuam a l'espera dels tests ràpids, que són, en principi, per a tot Espanya", ha assenyalat Gómez. D'altra banda, el govern espanyol va reconèixer el dijous 26 que la primera partida arribada de la Xina, un total de 9.000 tests que es van provar a hospitals madrilenys, no funcionava bé i que s'han hagut d'acabar retirant. Els testos ràpids repartits inicialment de l'empresa xinesa Bioeasy només tenien una sensibilitat del 30%, segons el personal científic, tot i que haurien de funcionar en un 80% dels casos.

Cal recordar que l'Organització Mundial de la Salut (OMS) va enviar el mateix dilluns 16, quan començà el confinament a Espanya, un missatge senzill però contundent sobre l'estratègia a seguir per combatre el covid-19. "Proves, proves, proves", va proclamar el seu secretari general, l'etíop Tedros Adhanom, fent una crida a tots els països del món a invertir i ser capaços d'estendre els tests per diagnosticar el coronavirus entre la seva població. Pel cap de l'OMS, aquesta és una de les millors maneres per frenar o almenys alentir el ràpid avançament que està demostrant el coronavirus.