Investigadors de la UIB estudien fàrmacs per trobar nous tractaments contra el coronavirus
El Grup de Nutrigenòmica col·labora amb els hospitals universitaris de Son Espases i Son Llàtzer per aconseguir-ho
PalmaLa recerca d'un tractament eficaç per combatre el coronavirus ha mobilitzat milers de científics d'arreu del món d'ençà que va esclatar la crisi sanitària. A Mallorca, el Grup de Nutrigenòmica de la Universitat de les Illes Balears ha començat a col·laborar amb els hospitals universitaris de Son Espases i Son Llàtzer per cercar nous tractaments contra el covid-19 a partir dels fàrmacs que les autoritats sanitàries ja han autoritzat per a altres patologies, segons han informat en un comunicat.
A partir d'un sistema desenvolupat per l'equip del doctor Andreu Palou, director del Laboratori de Biologia Molecular, Nutrició i Biotecnologia, els investigadors estudiaran els efectes dels diferents fàrmacs sobre l'expressió dels gens marcadors candidats que estan implicats en l'acció del virus.
De manera paral·lela, també estudiaran els efectes que tenen els mateixos fàrmacs en malalts de covid-19 sobre aquests gens marcadors candidats en cèl·lules sanguínies, i la seva relació amb les característiques i l'evolució dels pacients.
El fet de fer aquestes dues accions paral·leles té com a objectiu connectar la informació de persones sanes i de les cèl·lules aïllades, amb la resposta de pacients contagiats en diferents moments de l'evolució del covid-19. D'aquesta manera es podria determinar en quina mesura l'efecte dels fàrmacs es pot predir a partir de l'expressió d'aquests gens marcadors candidats.
Segons informen en el comunicat, aquest sistema té un gran avantatge, ja que en les cèl·lules es poden fer múltiples combinacions i posar diferents dosis per seleccionar les que són més efectives per poder crear estratègies terapèutiques noves. En cas que aquesta recerca doni resultats útils els pròxims tres mesos, es plantejaran expandir l'estudi.
Recordem que a les Illes un grup de científics de l'Institut d'Investigació Sanitària (IdISBa) també està treballant per elaborar un nou test mèdic que seria deu vegades més barat que la PCR però alhora molt precís en el moment de detectar casos de coronavirus. Aquest mètode permetria descongestionar el sistema de diagnosi de pacients als hospitals i fer un seguiment dels infectats que estiguin a l'UCI.