Successos

El mort en un incendi a Badalona és el principal sospitós de la decapitació de Can Ruti

Els Mossos el vinculaven amb la mort de Joan Pere Madurell, que va desaparèixer a finals de gener a Badalona

4 min
Pintades a l'entrada del bloc on vivia el sospitós d'haver assassinat Joan Pere Madurell.

BadalonaL'assassinat de Joan Pere Madurell és un crim ple de girs de guió. Va començar com una desaparició d'un home de Vic que, un matí qualsevol, es va embolicar a fer copes per bars de Badalona amb un aparent desconegut fins que ningú el va veure més. La història va continuar amb l'aparició del seu cap en una zona boscosa a tocar de l'Hospital Germans Trias i Pujol, a Badalona. El van trobar ni més ni menys que uns homes que buscaven espàrrecs. Deu dies més tard, tal com va avançar l'ARA, va aparèixer la part restant del cadàver, el cos, tapat amb bosses de plàstic al carrer Ca l'Alegre de Dalt, al barri de Gràcia de Barcelona. Cos i cap, separats per 15 quilòmetres de distància. Des de l'inici de la investigació el principal sospitós va ser aquell veí de Badalona que també es va animar a fer copes aquell matí. El nou gir de guió està relacionat amb ell: tal com ha pogut confirmar l'ARA, Oscar Arriba, principal investigat per aquest crim, ha mort aquest dimarts a la nit en un incendi al seu pis de Badalona. En paral·lel, els Mossos investiguen quina ha estat la causa de l'incendi i encara no hi ha cap hipòtesi clara.

Segons fonts consultades per l'ARA, durant aquest dimarts encara no estava confirmat que el cadàver que els Bombers de la Generalitat han trobat després d'apagar les flames d'aquest àtic del carrer Granada de Badalona fos el d'Oscar Arriba, una de les últimes persones que va veure amb vida Joan Pere Madurell. Finalment, la confirmació definitiva de la identitat ha arribat 24 hores després.

Aquest dimarts feia exactament 120 dies que Joan Pere Madurell va desaparèixer. Tenia 44 anys i era veí de Vic, però la nit del 28 de gener es va quedar a dormir a casa de la seva parella, a Santa Coloma de Gramenet. L'endemà al matí va anar a agafar el metro a la parada de Fondo per després agafar el tren i anar a Vic, on treballava. Fins aquí, tot normal. A l'estació, però, va conèixer Oscar Arriba i no se sap exactament ni com ni per què (i això que era primera hora del matí) van acabar fent una ruta de bars per Santa Coloma de Gramenet i Badalona. Se sap del cert que Madurell va enviar un missatge a un company de feina en què deia que aquell dilluns no aniria a treballar i també va enviar un vídeo a la seva xicota des d'un bar de Badalona. En aquest enregistrament, de fons s'hi veia Oscar Arriba.

Cartell del desaparegut que ara els Mossos relacionen amb les restes humanes trobades a Badalona.

De bar en bar, aquell dia se li va perdre la pista. Els Mossos van començar a investigar la seva desaparició i creien que no era voluntària. De fet, Oscar Arriba ja era un dels principals sospitosos i va arribar a declarar amb algunes incongruències. Sigui com sigui, mai va arribar a estar detingut. Van passar 38 dies i els homes que buscaven espàrrecs van confirmar que la desaparició era, més aviat, un crim: van trobar un cap humà que, segons les primeres exploracions, feia un mes que estava mort. Les dates quadraven i la família de Madurell es va posar en contacte amb la policia per donar-los mostres d'ADN. Finalment, es va confirmar que el cap era del desaparegut. Però faltava el cos, que una setmana després va aparèixer a Gràcia. Aquesta troballa va ser el 16 de març i durant tot aquest temps els Mossos han intentat vincular Oscar Arriba amb el crim. L'incendi d'aquesta matinada, però, ho ha canviat tot.

"Assassí"

Només d'arribar al portal número 8 del carrer Granada de Badalona sobta una pintada a la paret: "Assassí", i una fletxa que assenyala cap amunt. Els veïns recorden que les pintades van aparèixer poc després de la troballa del cap humà a Can Ruti i que anaven dirigides al seu veí de l'àtic, Oscar Arriba. A dins del portal es repeteixen les mateixes pintades. Els veïns expliquen que l'Oscar passava "olímpicament" d'aquestes acusacions i fins i tot en alguna ocasió n'havia fet bandera per amenaçar-los. Mentrestant, continuava amb la seva vida "poc ordenada". Desordenada perquè es drogava habitualment, "era difícil no veure'l borratxo" i els veïns sovint patien les seves festes fins a altes hores de la matinada. També, expliquen, freqüentava l'entorn dels Boixos Nois, el sector ultra de l'afició del Barça. "El conec des que va néixer i quan no anava begut era un sol", comenta una veïna del bloc.

Pintades a l'interior del bloc on vivia el sospitós.
L'àtic on ha començat l'incendi.

Oscar Arriba va passar tota la seva infància en aquest àtic de Badalona. Era fill d'una família desestructurada amb cinc germans. De tots, ell i un germà van acabar vivint al pis familiar. Ara, però, vivia sol des de feia un temps perquè es va barallar amb aquest germà, segons expliquen els veïns. De fet, costava trobar un veí a qui l'Oscar no hagués amenaçat i acumula una vintena de detencions de la policia, així com nombrosos antecedents per robatoris amb violència i, fins i tot, temptatives d'homicidi. La seva mort genera moltes contradiccions a la veïna de l'entresol, a qui a vegades l'Oscar li deia "mama" i recorda cuidar-lo quan no estava bé. Ell, però, havia respost en alguna ocasió fent-li danys a la porta i amenaçant-la. L'incendi ha despertat aquesta senyora gran a dos quarts de dues de la matinada, quan ha sentit l'explosió de les bombones de butà de l'àtic. Ella ha estat un dels 33 veïns evacuats.

stats