Ioga en pantalla

Cada cop més gent s’apunta a practicar aquesta disciplina a través de tauletes i aplis des de casa

Ioga en  pantalla
Cristina Torra
09/03/2019
4 min

Barcelona“De vegades, pels meus horaris, m’agrada practicar ioga a la una de la matinada, i a aquesta hora, òbviament, no hi ha estudis oberts que n’ofereixin”. Aquest és un dels motius pels quals Eira Scheper, una periodista de 25anys resident a Barcelona, fa ioga a través de les pantalles. “Vaig començar fa quatre anys amb vídeos a YouTube, perquè, a més, trobava que les classes eren massa cares”, explica. Des de llavors s’ha tret un títol que li permet fer classes, tot i que només ho fa de manera esporàdica, i segueix practicant a través de vídeos de YouTube i a la plataforma de pagament Alo Moves.

Eira Scheper practicant ioga en una demostració al carrer

Aquestes últimes setmanes també s’ha unit al repte que ha llançat la professora Irene Alda a través de la web We Love You Academy, que promou l’alimentació i un estil de vida saludables. És un curs de 21 dies que ofereix 6 classes de ioga. “És el meu primer curs online i em fa molta il·lusió”, confessa la Irene, que fins ara es donava a conèixer a través del perfil a Instagram @livinglavidayoga.

Irene Alda, en una foto del seu compte d'Instagram

Des de Sabadell, Maria Pérez explica que s’ha enganxat al ioga gràcies a YouTube. “No em perdo ni una de les classes de la Xuan Lan”, reconeix. Aquesta professora francesa d’origen vietnamita i establerta a Barcelona és un dels referents del ioga a la xarxa en castellà, amb més de 230.000 seguidors al seu canal de YouTube, Xuan Lan Yoga, on ofereix tot el seu contingut de manera gratuïta i en classes de diferents durades. A més, s’ha fet molt coneguda després del seu pas per la segona edició del programa Operación Triunfo, en el qual feia d’instructora de ioga dels participants. “És una pràctica d’alta qualitat a cost zero”, apunta la Maria com un altre dels avantatges de fer ioga a través de les xarxes.

Guanyen els pros

A part del preu i de la llibertat horària, la Maria també apunta com a avantatge de la pràctica a través de vídeos “la possibilitat de seguir la classe al teu ritme”. “Si hi ha algun moviment que et costa o que no enganxes a la primera, simplement tires enrere el vídeo”, diu, un avantatge que també reconeix la Irene, que, com a professora, creu que ha de ser “molt més precisa a l’hora d’explicar les postures”.

En aquest sentit, tant ella com la Xuan creuen que l’únic inconvenient de la pràctica a través dels vídeos és la impossibilitat de corregir les postures als alumnes. “Pots agafar mals hàbits si no tens plena consciència de la teva pràctica i col·locació del cos”, explica la Xuan. Per això recomana assistir a tallers de ioga de tant en tant: “Duren més que les classes i hi ha més temps per treballar postures i moviments que en una hora resulta difícil”, afegeix.

De fet, això és el que va fer l’Eira quan va tenir dominada la pràctica: “Em vaig apuntar a un gimnàs per comprovar que feia bé les postures, però em vaig adonar que en funció del professor em corregien més o menys”, explica. Per això, al final, ha optat per assistir a tallers de professors que realment li interessen. “El ioga a través d’internet també et dona accés a una gran diversitat de professors d’arreu del món”, considera la Maria. “Jo tinc molts seguidors de fora, fins i tot de la Patagònia -apunta la Xuan-. La globalització també ha arribat al ioga. La gent que no viu a un nucli urbà també pot accedir a aquest tipus de pràctica”. I l’Eira destaca: “Si a tu t’agrada més un instructor de Bali que el que ofereix classes al costat de casa, hi tens accés. És la màgia d’internet”.

De la pantalla a la realitat

Els professors de la xarxa més seguits a escala mundial ofereixen les seves pràctiques principalment a través de canals de YouTube o plataformes de pagament especialitzades en ioga. Però, de tant en tant, fan tallers presencials en diferents llocs del món, uns esdeveniments als quals tots els seguidors volen assistir com si fossin estrelles de rock. “Hi ha una professora d’Israel [Talia Sutra] que m’agrada molt i acostuma a venir dos cops l’any a Barcelona a fer tallers presencials que intento no perdre’m”, explica l’Eira.

“Jo he anat sempre que he pogut a les free yoga masterclasses que fa la Xuan a Barcelona”, diu la Maria. Són uns esdeveniments que va crear la reconeguda professora amb dues instructores més el 2012 amb l’objectiu d’oferir la pràctica del ioga de manera gratuïta i multitudinària, i des d’aleshores s’ha fet cada any a Barcelona i a Madrid. “El ioga és per a tothom i està més que demostrat que ajuda a viure millor. Si així, i amb els vídeos, puc arribar a més gent, em satisfà enormement aportar alguna cosa als altres. Podria vendre les classes, però difondre el contingut de manera gratuïta i fer que arribi al màxim de gent és part del meu karma ”, considera la Xuan. “I no és cap boom -apunta la professora-. Mentre la nostra vida segueixi en moviment i acceleració necessitarem ajuda per frenar, i el ioga és ideal”. També assegura que el ioga ha arribat per quedar-se, cosa amb la qual coincideix la Irene, que afegeix: “Com a més gent s’arribi, més gent s’hi aficionarà, sobretot els joves”. Justament ella va començar a Instagram, la xarxa més seguida per adolescents.

A quines pantalles practico?

Hi ha tres opcions principals per practicar ioga a través de la xarxa: canals de YouTube, plataformes de pagament i aplicacions

Els millors canals de YouTube

Xuan Lan Yoga

Està considerat un dels principals canals de ioga en castellà, amb més de 230.000 subscriptors i 150 vídeos. La Xuan penja contingut nou cada setmana en forma de classes. Creu fermament en la necessitat d’oferir tot el seu contingut de manera gratuïta.

Yoga con Marina Buedo

Aquesta barcelonina, amb més de 50.000 subscriptors, nodreix el seu canal de classes de ioga i consells relacionats amb la disciplina i la vida sana.

Elena Malova

És russa, però viu des de fa 10anys a Xile. Té un canal, compartit amb el seu company i amb més d’un milió de seguidors, a través del qual ofereix diferents pràctiques esportives. Hi ha una gran quantitat de vídeos amb classes de ioga en castellà.

Yoga with Adriene

És el principal canal de ioga del món, amb més de 4,5 milions de subscriptors. Amb la mateixa idea que Xuan Lan, ofereix totes les classes -en anglès- de manera gratuïta. En té més de 400.

Ekhart Yoga

Des d’Alemanya, Esther Ekhart no només ofereix les seves sessions, sinó que convida altres professors a participar al seu canal. Té 300.000 seguidors i és un altre dels referents mundials.

Kino Yoga

Aquesta americana resident a Miami té un milió de subscriptors. Divulga sobretot l’Ashtanga ioga, i també ofereix sessions de meditació guiada.

Les principals plataformes

Gaia Yoga

En anglès i castellà, ofereix més d’un centenar de professors i milers de pràctiques diferents per 12 euros al mes.

Yoga International

milers de vídeos en anglès i en castellà que es poden filtrar per professor, durada, nivell o estil. Fins i tot, per la part de l’anatomia on es vol centrar la pràctica. Costa 15 dòlars al mes.

Yoga Glo

És una de les plataformes més antigues i disposa de molt contingut per a tots els nivells. Té un preu de 18 dòlars al mes.

Alo Moves

És un referent mundial. Costa 20 dòlars al mes i ofereix milers de classes ordenades per temps, dificultat i tipologia.

Les aplicacions més baixades

Daily Yoga

Amb 5 milions de baixades, va ser una de les aplicacions pioneres i és una de les més completes. Té més de 50 programes gratuïts i de pagament, 200 classes i 500 postures en funció de diversos propòsits: tonificar, perdre pes, principiants, etc.

Down Yoga

Ofereix 3 classes gratuïtes, però funciona com una plataforma de pagament per 8 euros al mes. Amb més d’un milió de descàrregues, és la més ben valorada si l’objectiu és poder fer ioga a casa.

Yoga Poses & Clases

Amb una subscripció per 12 dòlars al mes (36 a l’any), accedeixes a 111 postures i 19 classes, un 30% de les quals són de lliure accés.

stats