Iqoxe va produir més del que tenia autoritzat durant el 2015

El Govern també va sancionar l'empresa amb 20.000 euros per no fer el control de les seves emissions contaminants quan tocava

Vista del lloc de l'accident a l'empresa petroquímica IQOXE
Elena Freixa
16/01/2020
3 min

BarcelonaLa fàbrica química de Tarragona Iqoxe, que va patir una explosió letal aquest dimarts, va ser expedientada per la Generalitat per una infracció ambiental el 2015. Segons ha pogut saber l'ARA, una inspecció dels tècnics de Medi Ambient va detectar que les instal·lacions havien produït una quantitat d'òxid d'etilè per sobre del que tenia autoritzat la planta. No consta, però, que aquest incompliment per part de l'empresa li comportés cap sanció.

Les autoritzacions ambientals que atorga el departament de Territori i Sostenibilitat a les indústries com Iqoxe van lligades a una quantitat concreta de fabricació de substàncies químiques, que varien en funció de les característiques de cada instal·lació. Tot i que la normativa permet petits increments sobre el que està autoritzat, en el cas d'Iqoxe el desviament va ser prou rellevant perquè el Govern decidís obrir-li un expedient, que, finalment, no va merèixer una multa.

El mateix any, el 2015, una segona infracció per part de la fàbrica tarragonina sí que va derivar en una sanció de 20.000 euros també per saltar-se la normativa mediambiental. Aquest cop Iqoxe no va fer els controls i mesuraments de les emissions contaminants quan ho havia de fer. La infracció va tancar-se amb el pagament de 12.000 euros de sanció per part de l'empresa, que es va beneficiar d'una bonificació per abonar de seguida l'import. Fonts del departament de Territori subratllen que en els mesuraments que va prendre l'empresa més endavant –fora del termini que tenia establert per fer-ho– "tot estava correcte".

Les infraccions en matèria mediambiental se sumen a les que també ha detectat la Inspecció de Treball de la Generalitat els últims anys. Iqoxe ha rebut fins a quatre sancions d'entre 2.000 i 8.000 euros per incompliments en matèria de salut i seguretat laboral en tres dels casos i per irregularitats en les condicions de treball en un quart cas. Fonts sindicals han apuntat que l'empresa havia comès "deficiències de seguretat flagrant" i que algunes "podien tenir conseqüències greus".

Més de 125.00 tones anuals

La planta d'Iqoxe és una de les instal·lacions més grans de producció d'òxid d'etilè al sud d'Europa, amb una capacitat de producció de 125.000 tones l'any. És propietat del grup extremeny Cristian Lay, que, a més d'indústries químiques, també té interessos en la indústria paperera, renovables, distribució de gas, cosmètica, perfums i, fins i tot, bijuteria, informa Xavier Grau.

Fa menys d'un mes, al desembre, va viure un conflicte laboral per l'acomiadament de tres empleats en plenes negociacions amb la direcció sobre les condicions laborals. La maniobra de l'empresa va provocar mobilitzacions i fins i tot una vaga de 24 hores, que va comptar amb el suport dels dos principals sindicats, CCOO i la UGT.

La planta de Tarragona la va comprar Cristian Lay a la desapareguda La Seda de Barcelona per 16,5 milions d'euros l'abril del 2014. La Seda de Barcelona havia comprat IQA (Indústrias Químicas Asociadas), que tenia aquesta planta de la Canonja. Però quan l'empresa del Prat va entrar en crisi i estava en concurs, el jutjat mercantil número 1 de Barcelona, que tramitava el concurs de creditors de La Seda de Barcelona, va adjudicar a Cristian Lay la unitat productiva de la Canonja per 16,5 milions d'euros, i també va adjudicar al grup extremeny la unitat productiva de la filial Artenius, al Prat, per 100.000 euros.

Amb el canvi de mans, la companyia va canviar de nom i va passar a dir-se Iqoxe (Industrias Químicas del Oxido de Etileno). Des de la seva adquisició, Cristian Lay ha invertit 40 milions d'euros per ampliar la capacitat de producció de la planta. Una primera ampliació es va fer l'any 2017, i una segona tot just fa mig any, el juliol del 2019. Era una ampliació per augmentar la capacitat de producció en 30.000 tones anuals.

stats