Si ja he passat el covid, em puc tornar a contagiar?

El cap de microbiologia de la Vall d'Hebron de Barcelona, Tomàs Pumarola, respon als dubtes sobre les reinfeccions

Vacunació a la Fira de Barcelona, en una imatge d'arxiu
31/12/2021
3 min
Regala aquest article

BarcelonaEls contagis per la nova variant òmicron continuen disparats. El nombre de casos setmanals s’ha gairebé duplicat en els últims set dies (de 39.578 a 78.586). Fa només dues setmanes hi havia quatre vegades menys contagis. Aquest augment ha tornat a disparar el temor, per probabilitats, a contraure covid fins i tot entre les persones vacunades i les que ja han passat la malaltia. Com funcionen, les reinfeccions? ¿Haver passat recentment la malaltia em protegeix d'aquesta variant? I les vacunes? El cap de microbiologia de l'Hospital de la Vall d'Hebron, Tomàs Pumarola, respon:

¿Puc tornar a contagiar-me de covid si ja l'he passat o porto la pauta completa de vacunes?

Sí. La infecció prèvia i la vacunació ens protegeixen, tal com explica Pumarola, respecte a la gravetat, però no ens blinden envers una nova infecció. Tot i això, les reinfeccions no són gaire freqüents, perquè la immunitat que deixa la malaltia és "força potent", sobretot per a la mateixa variant. Així, si ja hem passat la malaltia o bé portem la doble vacuna correctament administrada (o fins i tot la tercera dosi de reforç), el que tenim segur és "menys probabilitats d’entrar a l’hospital". Actualment, els ingressos hospitalaris per covid de reinfectats o de gent completament vacunada són de persones amb unes característiques determinades, com ara gent gran o bé amb molts altres factors de risc, explica el doctor. Pumarola adverteix que les vacunes que estan protegint més bé contra la variant òmicron del coronavirus són les d'ARNm.

El doctor fa un paral·lelisme amb els refredats: "Quants refredats pot tenir una sola persona en un mateix hivern? Molts, perquè hi ha molts rinovirus diferents voltant", explica. Però el més important és que, haver patit la malaltia o bé estar completament vacunats, "ens dona una base sòlida" que fa que si ens reinfectem difícilment sigui de gravetat.

Si ja he passat la malaltia o vaig vacunat, fins quan tinc anticossos?

La quantitat d'anticossos varia amb el temps. "Tindràs més anticossos després d'haver passat la malaltia que al cap de sis mesos. I també seràs més immune si has passat la malaltia que si només estàs vacunat", explica el doctor. Però, més que la durabilitat dels anticossos, la clau aquí és la "variabilitat del virus", que muta en noves variants. El coronavirus es comporta d'una manera més semblant al virus de la grip que al d'altres malalties més estables per a les quals només necessitem una vacuna quan som petits i un recordatori al cap d'uns anys. "El cas de les vacunes que protegeixen per a tota la vida és perquè el microorganisme patogen del qual provenen és molt estable. En el cas del coronavirus, el virus va canviant", diu Pumarola.

Si em vaig contagiar de la variant delta estic més protegit contra l'òmicron?

No té res a veure. "Les dues variants es poden agafar una darrere l'altra, i fins i tot alhora", explica Pumarola. Els experts ja han identificat almenys un cas en què les dues variants conviuen en un mateix pacient malalt, tot i que és un fet molt "inusual". "Ara mateix, la variant que predomina és l'òmicron i és la que té més probabilitats de contagi", matisa el cap de microbiologia de la Vall d'Hebron.

Si em vaig contagiar a la primera onada, em queden anticossos ara?

"Segurament sí", diu Pumarola, que insisteix que haver passat la malaltia deixa més anticossos que la vacuna però que això tampoc deslliura d'una possible reinfecció. "Ara mateix els que presenten una millor immunitat a llarg termini són els que es van infectar i després s'han vacunat", apunta.

Hi ha persones amb més predisposició a reinfectar-se?

Els experts encara no tenen evidències científiques sobre aquest punt, però sí que tenen clar que hi ha factors de risc. "Les persones grans, per exemple, no tenen tanta immunitat cel·lular, perquè la resposta està més debilitada", diu Pumarola. Hi ha altres factors coneguts, com ara tenir altres malalties respiratòries, cardíaques o cròniques de base. En el cas de les embarassades també està comprovat que tenen una resposta immunitària diferent, però, en aquest cas, segons Pumarola, les vacunes "baixen molt el risc".

stats