Energia
Societat17/11/2024

El Japó reobre el seu trauma nuclear

El recent terratrèmol al nord del país ha fet retrocedir el suport a la reconnexió de les plantes atòmiques

River Akira Davis i Hisako Ueno (The New York Times)
i River Akira Davis i Hisako Ueno (The New York Times)

Península de Noto (Japó)Una dècada després d'un dels desastres atòmics més devastadors de la història, el Japó es torna a acostar a reactivar l'energia nuclear.

Pels volts del 2022, una majoria de la població va començar a mostrar suport a reobrir les plantes nuclears del país, moltes de les quals estaven desconnectades des que un terratrèmol i el posterior tsunami van provocar la catàstrofe nuclear de la prefectura de Fukushima el 2011. El partit que governa el Japó, el Partit Liberal Demòcrata (LDP), ha tirat endavant un pla no només per reactivar les plantes que ara no estan en funcionament, sinó també per construir-ne de noves.

El partit, que fa molts anys que governa, ha fet una crida urgent per promocionar l'avenç de l'energia nuclear, ja que considera que ajudaria el país, que té una forta dependència dels combustibles fòssils, a cobrir les demandes energètiques i a complir amb els objectius de reducció d'emissions de diòxid de carboni. Ara bé, aquest any, un seguit de desastres han retornat a molta gent del Japó la seva profunda por a l'energia nuclear i els liberal-demòcrates han perdut la majoria a la important cambra baixa del Parlament. Així, el futur de l'energia atòmica al país torna a ser incert.

Al gener, el terratrèmol més mortífer de l'última dècada va colpejar la península de Noto, a la costa nord-oest del Japó. Més de 400 persones van morir i molts edificis van acabar destruïts, incloent-hi una central nuclear apagada. A l'agost, la detecció de tremolors al sud del Japó va portar diversos experts a alertar de la imminent arribada d'un possible megaterratrèmol, llargament anticipat, que podria deixar centenars de milers de morts.

"Amb terratrèmols per tot el país, està claríssim que l'energia nuclear és un perill per a la nostra seguretat", diu Hajime Matsukubo, secretari general del Centre Ciutadà d'Informació Nuclear de Tòquio. "Es va fer evident el 2011 i ara també amb el terratrèmol de Noto", apunta.

Una enquesta del diari japonès Mainichi Shimbun publicada pocs mesos després del terratrèmol de Noto va mostrar que un 45% dels enquestats estaven en contra de reiniciar les centrals nuclears japoneses, per damunt del 36% que hi estaven a favor.

Cargando
No hay anuncios

Després de la derrota dels liberal-demòcrates a les eleccions legislatives de diumenge passat, el partit té menys d'un mes per formar un govern en minoria o per trobar aliats parlamentaris per recuperar la majoria. Els demòcrates constitucionals, el segon partit del parlament darrere de l'LDP, s'oposen fermament al pla per construir nous reactors nuclears.

En els pròxims cinc mesos, el Japó publicarà un pla energètic revisat que haurà de definir el mix energètic del país de cara al 2040. Això vol dir que el nou govern –en la forma que al final acabi tenint– estarà obligat a fer front a dues qüestions que des de fa molt de temps han sigut impossibles de reconciliar. ¿És l'energia nuclear, considerada àmpliament com a neta i barata, la millor opció per al Japó, un país molt dependent dels combustibles fòssils però colpejat freqüentment per terratrèmols i tsunamis? I si la resposta és afirmativa, ¿com pot el govern vendre la idea a una població encara marcada pel rècord dels desastres nuclears?

La crisi de Fukushima va aturar l'avenç de l'energia nuclear a molts llocs, des del proper Taiwan fins a la llunyana Alemanya. Però enlloc es va viure l'horror de manera tan personal com al mateix Japó. Abans del 2011, l'energia atòmica representava un 30% de la generació d'electricitat del país. L'any passat era menys del 5%.

El dilema de Shika

Avui pocs llocs encarnen l'emoció i la urgència del dilema que afronta el país més bé que Shika, un municipi costaner de la península de Noto. La companyia elèctrica local, Hokuriku Electric, fa anys que lluita per reobrir la central nuclear que hi ha al centre del municipi, ja que, dels 33 reactors potencialment operatius al Japó, els dos de Shika es troben entre els 20 que encara estan aturats. A finals de l'any passat, la reconnexió semblava imminent.

Cargando
No hay anuncios

Al desembre, els habitants de Shika van elegir un nou alcalde que defensava que les plantes nuclears es tornessin a posar en marxa ràpidament. Hokuriku Electric tenia la vista posada en el gener del 2026 per restablir les operacions.

Però una setmana més tard que l'alcalde fos elegit, el terratrèmol de Noto va impactar just a la costa, destrossant carreteres i edificis a la ciutat i deixant milers de desplaçats. El sisme va provocar fugues de petroli i va desmuntar diversos components de la central nuclear. Tanmateix, no hi va haver cap informe que apuntés a fugues radioactives.

Però una vegada passat el terratrèmol, els residents de la localitat es van preguntar què hauria passat si la central hagués estat operativa. "No tenim ni idea de com hauria pogut ser el desastre", diu Kenichi Doushita, de 69 anys, productor d'arròs i regidor a l'ajuntament de Shika. "No hi vull ni pensar-ho", afegeix.

Deu mesos després del sisme, encara hi ha edificis en ruïnes als carrers i moltes de les cases amb sostres de teules de ceràmica els tenen apedaçats amb lones de plàstic. Doushita va poder tornar a casa seva fa només un mes després de ser evacuat amb la seva dona i amb en Hana, el seu gos de raça Shiba Inu. "Abans del terratrèmol, hi havia gent que pensava que la reconnexió de la planta nuclear era inevitable. Ara sento gent que diu que estan alleugerits que s'hagi aturat", comenta.

Arran del terratrèmol, l'alcalde de shika ha canviat la seva posició, tot dient als mitjans locals que seria difícil promocionar les centrals nuclears com havia fet en el passat. I Hokuriku Electric ja no té una data de reinici per a la planta.

Cargando
No hay anuncios

La companyia elèctrica va dir en un comunicat que la construcció de la planta de Shika estava basada en estudis geològics que confirmaven que no hi havia falles actives al subsol de la planta. L'efectivitat dels estàndards de la regulació aprovats des del 2011 va fer que els reactors superessin sense problemes de seguretat el terratrèmol de Noto, va insistir.

El dilema de tot el Japó

Com molt analistes, empresaris i alts càrrecs del govern que gestionen la política energètica, Hokuriku Electric considera crucial que el Japó reintrodueixi l'energia nuclear. Igual que altres països, la demanda d'energia al Japó està pujant per l'augment de noves fàbriques i centres de dades que gasten molta electricitat.

Les renovables, com l'eòlica marina, continuen sent cares i les empreses elèctriques han anat molt a poc a poc a l'hora de desplegar-les, la qual cosa ha deixat el Japó havent de cobrir amb gas natural i carbó bona part del buit deixat el 2011 per l'energia atòmica. Vist el compromís del país d'assolir la neutralitat en les emissions de CO2 el 2050, "en realitat no hi ha cap altre camí que les nuclears", assegura Rober Liew, director de recerca en renovables a la regió d'Àsia-Pacífic de Wood Mackenzie, una consultora energètica.

A Shika, els residents que tenen por de les amenaçadores torres blanques i blaves damunt de les seves cases s'encaren amb els qui creuen que reobrir la planta atrauria treballadors i indústria a una regió que pateix despoblació i envelliment.

Cargando
No hay anuncios

Després del terratrèmol del gener passat, dotzenes de persones de Shika van ser evacuades a un edifici situat en un turó que, fa 20 anys, era una escola de primària. La caiguda de les inscripcions escolars va obligar a tancar-lo i va acabar reconvertit en un centre d'evacuació per a desastres nuclears.

Sumiko Okamoto, de 81 anys, era una de les persones que van anar al centre. S'hi va passar cinc dies, tancada en una sala amb tres nivells de portes i cortines de plom dissenyades per bloquejar la radiació. Durant 40 anys, Okamoto va regentar un petit restaurant al capdamunt d'un penya-segat de Shika amb àmplies vistes sobre el mar del Japó. L'ha decorat amb diverses peixeres amb multituds de peixos de colors.

Quan el terratrèmol va colpejar la regió el dia d'Any Nou, Okamoto es trobava sola al restaurant. Diu que el primer que li va venir al cap va ser la central atòmica i si podria aguantar el sisme. Diu que entenia per què alguns residents volien reobrir la planta, però que la idea la preocupava. "Tant de bo la substitueixin per alguna cosa millor i més eficient, que no sigui perillosa", opina.

Copyright by The New York Times