Jaume Far, sobre la vacunació de càrrecs: "El principi d'integritat ens incumbeix a tots"

Es constiueix l'Observatori Ciutadà a favor de la transparència, l'ètica i la integritat pública de les Illes Balears

El director de l'Oficina Anticorrupció, Jaume Far, en el centre de la imatge
16/04/2021
2 min

Palma"La integritat ens incumbeix a tots". Així s'ha manifestat el director de l'Oficina Anticorrupció, Jaume Far, després de ser demanat pel cas de la vacunació de càrrecs, que aquest organisme investiga. Far ha comentat que el Govern encara no li ha fet arribar la relació de càrrecs vacunats. "La resolució del recurs en què es notificaven els càrrecs públics la vàrem fer aquest dilluns. Hi ha un termini de deu dies hàbils –que acaba dimarts 27 d'abril–, sense perjudici que es pugui demanar una ampliació per recopilar la informació", ha explicat. Quant a la documentació que l'Oficina ha sol·licitat, Far ha detallat que, en primer lloc, s'han demanat "els protocols de vacunació", per "saber quins criteris varen utilitzar". També s'ha reclamat un llistat d'uns 1.600 càrrecs. "Volem saber qui ha estat objecte de la inoculació de la vacuna, tant de la primera com de la segona dosi, la data i l'hora. Veurem què podem fer amb això", ha afegit. Els càrrecs sobre els quals s'ha demanat informació són "la presidenta, els consellers, els directors generals, personal eventual, diputats del Parlament, càrrecs electes i alts càrrecs dels ajuntaments".

Far ha explicat que el cas de les vacunes "no és un delicte típic de corrupció, dels que s'han produït habitualment". "Està més vinculat al tema de l'ètica i la responsabilitat dels càrrecs públics a l'hora de complir les normes que ells mateixos s'han donat", ha continuat. "Sí que és veritat que hi ha algunes lleis que estableixen que la vulneració d'aquesta classe de principis podria implicar alguna classe de responsabilitat disciplinària, com la Llei de transparència o l'Estatut del treballador públic", ha afegit.

Sobre la situació de l'Oficina i el compliment dels seus objectius, el director ha assegurat que "es fa el que es pot". "S'ha de tenir en compte que som onze persones en total i que la nostra estructura horitzontal és mínima. Tenim un assessor jurídic, un informàtic, una secretària i el director, que és el mínim per garantir-ne el funcionament. Després, hi ha quatre persones a l'àrea d'investigació i tres a la de prevenció. Feim el que podem", ha dit.

L'Observatori

Far ha fet aquestes declaracions minuts abans de la presentació de l'Observatori Ciutadà a favor de la transparència, l'ètica i la integritat pública de les Illes Balears, la qual s'ha duit a terme a la sala d'actes del Parlament aquest divendres. El director de l'Oficina ha indicat que "els ciutadans són fonamentals en la lluita contra la corrupció", i ha remarcat que aquesta entitat és oberta a qualsevol organització "sense ànim de lucre". De moment, s'hi han sumat sis entitats, les quals han signat un conveni: ARCA, les Fundacions Darder Mascaró, la Federació d'Associacions de Veïns de Palma, PIMEM, la Fundació Iniciatives de la Mediterrània i l'Associació Filosòfica de les Balears.

stats